Præstens vejrtrækningsproblemer endte med konstatering af skimmelsvamp i kirke
Skimmelsvamp truer en lang række kirker her i landsdelen, og det kan blive en både dyr og besværlig opgave for menighedsrådene.
Skimmelsvamp truer en lang række middelalderkirker her i landsdelen. I Snedsted i Thy blev skimmelsvampen opdaget ved, at præsten havde problemer med at trække vejret.
- Præsten syntes, at hun havde vejrtrækningsproblemer i kirken, og så rakte vi ud efter Teknologisk Institut for at finde ud af, om der var en forklaring på det, siger Lise Bangsgaard Sørensen, der er formand for menighedsrådet i Snedsted Sogn.
Snedsted Kirke fra det 12. århundrede har været lukket siden november på grund af skimmelsvamp, men nu er der hjælp at hente.
- Vi har møde i løbet af ugen med Nationalmuseet, som skal komme med deres vurdering af, hvad der skal ske både med væggene og med inventaret, siger Lise Bangsgaard Sørensen.
Skimmelsvamp koster dyrt
Også hos Øster Vandet Kirke i Thisted, der er fra omkring år 1200, oplever de problemer med skimmelsvamp.
- Det er træls, for det koster rigtig mange penge, siger Steffen Oddershede, der er kirkeværge ved Nors-Øster Vandet Sogn.
Det kan blive både dyrt og besværligt, når menighedsrådene skal tage kampen op mod fugt og dårligt indeklima i de mere end 800 år gamle bygningsværker.
- Det er gamle huse, og de er ikke lavet til at have varme på. For 900 år siden, da man byggede dem, der havde man jo ingenting herinde. Man havde ikke inventar eller noget som helst. Det har man nu, siger Lise Bangsgaard Sørensen.
Skal kirken på landet overleve?
Tirsdag aften 19.30 er TV MIDTVEST med i Vestervig-Agger Hallen, hvor der skal debatteres om de store udfordringer for de små kirker.
Her vil et af de store spørgsmål være, om kirken på landet skal overleve.
Debatten kan følges på TV MIDTVEST Kanalen og på TV MIDTVEST Play.