Ægtepar dykkede over 60 timer og så kun to fisk: - Iltsvindet er katastrofalt, siger forsker
Ny rapport viser, at iltsvind i danske farvande er på det højeste niveau i 20 år. Konsekvensen er, at livet forsvinder, fortæller forskere.
De blev nødt til at trække lod om nogle af præmierne til lystfiskerkonkurrencen Korsør Havnemede sidste år.
Der blev ikke fanget nok fisk til, at der var grundlag for at uddele alle præmierne på baggrund af fangster, som det ellers er meningen.
Med over 400 deltagere var konkurrencen i Korsør en af de største af sin art i Danmark. Men efter det skuffende udbytte valgte arrangørerne at kaste håndklædet i ringen. I år har konkurrencen ikke været afholdt.
- Det er trist, men vi kan ikke forsvare at bede om sponsorpræmier og bruge så mange kræfter på et arrangement, når der bliver fanget så få fisk, siger Jesper Thykjær Andersen, der er med i bestyrelsen for Korsør Lystfiskerforening, til TV 2.
DM i Havfiskeri og Vejle Fisker har også droppet at gennemføre konkurrencerne på grund af manglende fangster.
Ifølge flere forskere hænger fiskenes forsvinden tæt sammen med iltsvindet i de danske farvande.
- Tragedie for havmiljøet
Fredag er der udkommet en ny rapport, som viser, at udbredelsen af iltsvind i Danmark er på det højeste niveau siden 2002.
I al den tid som forfatteren bag rapporten har arbejdet med iltsvind, har han ikke set noget lignende:
- Vi har en situation, som er meget, meget slem. Udbredelsen af iltsvindet er katastrofalt. Jeg vil faktisk sige, at det, som er sket de seneste uger, er en tragedie for havmiljøet, siger Jens Würgler Hansen, som er seniorrådgiver og forsker på Aarhus Universitet, der udgiver rapporten i samarbejde med Miljøstyrelsen, til TV 2.
Jens Würgler Hansen forklarer, at livet i havet har brug for ilt ligesom livet på landjorden:
- Det liv, som ikke når at søge væk fra iltsvindet, dør kvælningsdøden.
Så 2 fisk på 60 timer
Limfjorden er et af de steder, hvor det står værst til. Det har undervandsfotograf Bent Yde Jørgensen kunnet konstatere med egne øjne.
Sidste år filmede han sammen med sin kone over 60 timers video under vandet i Limfjorden. Det er klip fra den video, som ligger i toppen af denne artikel.
I løbet af alle de timer så de to fisk. Optagelserne viser blandt andet dét, som professor i marinebiologi Stiig Markager betegner som ”nedbrudte økosystemer”.
- Det er meget nedslående, siger Bent Yde Jørgensen til TV 2 og supplerer sig selv:
- Men det er forventeligt nedslående. Vi har vidst det her i lang tid, men der er en berøringsangst for at løse problemet, siger han.
Forskere efterlyser handling
Hovedårsagerne til iltsvindet er udledningen af gødningsstoffer fra især landbruget, fiskeri med bundslæbende redskaber og klimaforandringer.
I kombination med den seneste tids varme og vindstille vejr har det skabt de alvorlige tilstande i havet.
Det forklarer Jens Würgler Hansen, som fortæller, at løsningen er at mindske udledningen fra landbruget og regulere fiskeriet mere.
Forskningen er meget klar, fortæller han:
- Vi vil altid gerne være klogere, men vi er på et stadie nu, hvor vi ikke har brug for mere viden. Vi har brug for mere handling.
Professor Stiig Markager fra Aarhus Universitet fortæller at det vigtigste er, at politikerne skal reducere udledningerne fra landbruget markant.
- Vi har kendt til problemet med kvælstof fra landbruget siden 1980’erne. Vi har bare ikke kunnet formå at gøre noget ved det, siger Stiig Markager.
Et tabt årti
Engang var Limfjorden en af de fjorde med mest liv i Danmark, husker John Clausen. Da han var barn, fiskede han ofte i fjorden.
TV 2 møder den nu 77-årige lokale formand for Danmarks Naturfredningsforening ved stranden i Lemvig.
- Jeg kunne godt tage ud og fiske i dag. Men jeg ville aldrig fange noget, fortæller John Clausen.
Politiken kunne torsdag afsløre indholdet i udkastet til en rapport, hvor internationale eksperter har set på den danske indsats for havmiljøet. Ifølge Politiken er konklusionen en voldsom kritik af de danske politikere:
- Panelet noterer med bekymring, at næsten et årti blev tabt i 2010’erne, hvor der kun var et meget lille fald i udledningen af kvælstof, står der ifølge Politiken i udkastet til rapporten.
- Vi står midt i en miljøkatastrofe
Præsidenten for Danmarks naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, kalder de seneste måneder for en ”rædselssommer” for det danske havmiljø.
- Hvis vi ikke meget akut begynder at nedbringe kvælstofforureningen fra landbruget, frarøver vi vores børn muligheden for at opleve et levende og artsrigt havmiljø. Vi står midt i en miljøkatastrofe – der kræver akut politisk handling, skriver hun til TV 2.
TV 2 har siden tirsdag forsøgt at få et interview med miljøminister Magnus Heunicke (S) om tilstanden i de danske farvande. Det har desværre ikke være muligt.
I en pressemeddelelse i forbindelse med rapporten udtaler Magnus Heunicke, at han vil indkalde interessenter og eksperter til et møde for at sikre, at alle relevante værktøjer bliver taget i brug.
- Det er alarmende forhold, og som miljøminister er det min hovedopgave at rette op på det. Vandmiljøet bliver ikke reddet fra den ene dag til den anden. Det tager tid, siger miljøminister Magnus Heunicke ifølge pressemeddelelsen.