Jysk kræmmerkonge tjente på bordeludlejning - nu er sønnen gået i farens spor

Låsby-Svendsen brugte blandt andet sine mange faldefærdige ejendomme til at tjene penge på prostitution. Det samme gør hans søn i dag.

laasby1
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

På Dollerupvej 11 i Skelhøje ligger et lille hvidt hus med grønne alger på facaden og med lagener hængende for vinduerne.

- Det her er en politikontrol, okay? Find venligst dit pas og id frem, siger den civilklædte politimand Tom Nørskov, da han bliver lukket ind i det spartansk indrettede hus af en kvinde iført en lyserød vamset morgenkåbe.

Hun er prostitueret og fortæller, at hun lige er kommet til Danmark og er blevet placeret i det 42 kvadratmeter store hus i Skelhøje.

Kvinden er der ulovligt.

Derfor bliver hun anholdt, hun pakker sine ting i en lille rygsæk og bliver eskorteret væk af politiet.

Få dage før var det en anden prostitueret, der åbnede døren i det lille hvide hus.

I en ny dokumentar afsløres det, at huset ejes af Peter Svendsen.

Han er en af flere bagmænd, som TV 2 Dokumentar kan afdække, der køber billige, faldefærdige boliger og udlejer huse, der bliver brugt til udenlandske prostituerede, hvilket er ulovligt.

Betalingen foregår i kontanter. Ofte bliver pengene hentet direkte ved de prostituerede på dag- eller ugebasis.

Det betyder, at udlejerne kan tjene store summer på den ulovlige udlejning. Og når kvinderne er ankommet til det udlejede hus eller lejlighed, kører bagmændene med jævne mellemrum forbi og henter huslejen.

Peter Svendsen er langt fra den eneste, der systematisk laver forretning på, at der sælges sex fra ejendomme, hvor prostituerede lejer sig ind.

Og den form for virksomhedsdrift har han heller ikke fra fremmede.

Hans far trak nemlig et spor af konkurser bag sig og var berømt og berygtet som en af landets største kræmmere. Og han pralede ofte med de penge, han kunne tjene fra drift på bordeller, og at han ville ønske, at han havde haft endnu flere.

Nemlig Låsby-Svendsen.

laasby2
Foto: Anita Graversen/Ritzau Scanpix

Peter Svendsen er at finde året rundt på de fleste kræmmermarkeder, hvor han med sin karakteristiske høje røst lokker folk hen til sin bod med neongule tilbudsskilte med teksten tre varer til en god pris.

Nogle helt ned til ti kroner stykket.

Peter Svendsen har været kræmmer stort set hele sit liv, fordi han som barn tog rundt på landets kræmmermarkeder med sine forældre, fortalte han til Fyens.dk.

Men kræmmerlivet har aldrig kunnet indbringe nok indtjening til at blive hans eneste levevej, fortæller han i samme interview.

Derfor sælger han også træpiller til pillefyr og algebehandling til hustage.

Men det er ikke de eneste måder, han tjener sine penge på.

Flere millioner kroner årligt

Et analysefirma har trukket data på Peter Svendsens ejendomme for TV 2 Dokumentar.

Her fremgår det, at han ejer 17 huse i Midt- og Nordjylland. Mange af husene er i dårlig stand, og nogle står tomme.

Seks af husene bliver brugt som bordel.

Hvis en udlejer som Peter Svendsen skal kunne dømmes for at tjene penge på andres prostitution, skal politiet kunne bevise, at vedkommende ved, hvad der foregår.

I 'Bordellernes bagmænd' møder vi politimand Tom Nørskov, der er leder af Midt- og Vestjyllands Politis udlændingeafdeling, hvis ansvarsområde også er prostitution.

Hans team har en indsats, der skal finde frem til bagmændene bag rufferi - og sende udenlandske prostituerede, der ikke må arbejde i landet, tilbage til deres hjemland.

Tom Nørskov er som noget nyt begyndt at skrive direkte til ejerne, når de opdager, at et hus bliver brugt som bordel, fordi politiet skal kunne bevise, at ejerne ved, hvad der foregår i deres huse, før at de kan dømmes for rufferi.

I dokumentaren besøgte politiet et hus i Skive – et hus som Peter Svendsen ejer, og som, TV 2 ved, bruges som bordel.

På adressen kunne Tom Nørskov konstatere, at der stadig er bordeldrift på adressen.

- Vores erfaring er, at de (udlejerne, red.) bruger stråmændsvirksomhed. Det vil sige, at der er en ejer, der lejer videre til en stråmand, som måske lejer videre til en ny. Sådan kan vi komme rigtig mange led ud, inden at vi reelt finder frem til den bagvedliggende, siger han.

- Den sløring gør, at det er sværere at bevise, at ejeren nu også vidste noget om det her: Men i og med at vi nu informerer ham (Peter Svendsen, red), kan han ikke sige, at han ikke vidste det, siger Tom Nørskov.

I den offentlige ejendomsdatabase kan man se, at Peter Svendsen køber sine huse billigt – akkurat som sin far.

laasby4
Grafik: TV 2

Ifølge Tom Nørskov ligger en dagshusleje typisk på 400 til 800 kroner for de prostituerede.

Ganger man det med antal dage på en måned, kan det give en indtjening på op mod 24.000 kroner om måneden for et faldefærdigt hus – eller bare et værelse.

Det vil sige 288.000 kroner om året i lejeindtægter.

De udlejere, som TV 2 har været i kontakt med, tager mellem 300 og 1800 kroner i døgnet i leje.

Truede ansatte i Skat

Måden, som Peter Svendsen tjener penge på, har han fra sin far.

- Han var en stor mand. Jeg har set op til ham hele mit liv.

Sådan sagde Peter Svendsen til TV 2 om sin far, den store kræmmerkonge, da han døde i sommeren 2020 i en alder af 90 år.

At Låsby-Svendsen var et forbillede for sin søn, er da også tydeligt, når man sammenligner deres måder at tjene penge på.

Både på kræmmermarkeder, men også når det handler om, hvordan man kan tjene gode penge på billige, udtjente ejendomme.

Iført pelshat eller en fedora i filt, spraglet slips, smalle briller på den brogede næsetip og oftest i en hvid kittel og træsko har Jens Peter Svendsen, bedst kendt som Låsby-Svendsen, ikke bare solgt men også byttet varer i over 70 år.

Han blev jævnligt omtalt i medierne. Faktisk hele 4891 gange og ofte med en negativ konjunktion.

Om gæld, fængselsdomme, konkurser, tvangsauktioner og lyssky forretninger.

For lige så god han var til at handle, lige så kontroversiel var han.

Han handlede med alt fra spegepølse, til brugte biler, heste, "ægte" tæpper og senere ejendomme. Især sidstnævnte måde at tjene penge på blev heftigt debatteret og kritiseret.

På et tidspunkt ejede han et sted mellem 150 til 200 huse. Mange af dem faldefærdige og slidte som han købte for billige penge på tvangsauktioner.

De blev ofte lejet ud til kontanthjælpsmodtagere.

Men også prostituerede – noget storkræmmeren aldrig forsøgte at skjule.

Ofte manglede der både vand og varme i husene, og mange kritiserede storkræmmeren for at udnytte de svage og udvise mangel på moralsk pligt.

Det vakte også stor frustration i mange jyske kommuner, der følte sig magtesløse over for Låsby-Svendsens import af sociale problemer.

Før sin anden konkurs ejede han 228 ejendomme, hvilket indbragte ham en halv million kroner om måneden i lejeindtægter ifølge Låsby-Svendsen selv.

I løbet af sit lange arbejdsliv blev han blandt andet dømt for at true en konkurrerende hestehandler, flere ansatte i Skat og for bedrageri med pantebreve.

I 2009 gik han konkurs for anden gang med en gæld til Skat på 43 millioner kroner og en samlet gæld på 60 millioner kroner.

Efter konkursen overtog staten de fleste af hans ejendomme.

Andre blev opkøbt af sønnen, Peter Svendsen.

Snød hvor der kunne snydes

En af dem, der kendte Låsby-Svendsen som handelsmand, er Hanne Haaning.

Hun ejede vandværksadministrationen på Mors for 15 år siden og skulle ad flere omgange opkræve regninger fra Låsby-Svendsens mange boliger, fordi han ikke betalte til tiden.

- Han har kaldt mig for alt, hvad man kan kalde én af grimme ord. Han er det eneste menneske, der har kaldt mig luder, og jeg ved ikke hvad, siger Hanne Haaning.

Da hun blev direktør for Bedre Boliger på Mors fra 2010 til 2020, skulle hun igen i kontakt med Låsby-Svendsen. Bedre Boliger opkøbte nemlig cirka 10 til 20 af hans boliger efter konkursen, vurderer hun.

- Det var totalt faldefærdige huse, du ikke engang ville tilbyde din hund at bo i. Nogle af dem var ubeboelige. Mange blev jo tiltrukket af, at man kunne komme til Mors og sidde billigt. Men han var virkelig ikke god ved samfundets svage. Han udnyttede dem, siger Hanne Haaning.

Hanne Haanings indtryk af Låsby-Svendsen var, at "han snød, hvor han kunne snyde og udnyttede alt og alle til sin egen fordel".

Han udlejede også faldefærdige huse til prostituerede. Kendte I til det?

- Ja, nogle af de huse, vi opkøbte, de blev jo brugt til det. Når vi kom op og så husene, kunne vi tydeligt se, hvad der var foregået i dem.

En anden, der har mødt Låsby-Svendsen, er freelancejournalist Morten Vestergaard.

Han lavede et fødselsdagsportræt af kræmmeren til Jyllands-Posten i 2019 i forbindelse med Svendens 90-års fødselsdag, hvilket resulterede i et par timers møde på en brun bodega.

For få bordeller

Da Morten Vestergaard nåede til sine kritiske spørgsmål om de mange boliger og det at snyde folk, ændrede stemningen sig.

- Der var nu kun ni, men jeg ville gerne have haft 50, svarede Låsby-Svendsen, da han blev spurgt til antallet af hans boliger med bordeller.

- Han gav ikke udtryk for, at han havde dårlig samvittighed over bordellerne eller nogen som helst andre ting, siger han.

Det eneste, han fortrød, var, at han ikke skulle have købt så mange huse, fortalte Låsby-Svendsen.

Men det var ikke, fordi han ikke ville have tjent penge på den måde, han gjorde.

Det var, fordi han bedre kunne koncentrere sig om at gøre det ved færre – og dermed tjene endnu flere penge.

Låsby-Svendsen fortalte, at de prostituerede havde det godt, og at dem skulle man ikke have ondt af.

- Men det var klart noget, han ikke havde så meget lyst til at tale om. Han svarede kortere, og fortalte ingen anekdoter om bordellerne, ifølge Morten Vestergaard.

Om Låsby-Svendsen nu var en så stor skurk, som mange kaldte ham, medgav han selv til dels.

Og så alligevel ikke helt.

For det er et spørgsmål, han er blevet stillet af mange journalister gennem årene.

- Der er banditter i alle mennesker, de vil bare ikke indrømme det. Der er nok mennesker, der siger, jeg er en bandit, men det jeg lover, det holder jeg. Jeg er da ikke mere bandit end nogen andre, udtalte han til Se og Hør i 2014.

Også over for Morten Vestergaard sagde han, at han så sig selv som "ordentlig", samtidig med at han også indrømmede, at han ikke altid har overholdt loven.

I TV 2-dokumentaren ’Bordellernes bagmænd’ henvender en journalist sig til Peter Svendsen på en messestand i Herning for at spørge om, hvorfor han fortsætter med at leje sine huse ud, når det er ulovligt at tjene penge på andres prostitution.

- Jeg har ingen kommentar, desværre, gentog Peter Svendsen igen og igen.

Efter konfrontationen sendte Peter Svendsen en mail til TV 2 Dokumentar, hvor han blandt andet skrev:

- Jeg har ikke været vidende om den påståede bordeldrift, før at politiet kontaktede mig, og jeg har gjort alt, hvad jeg kunne rent juridisk for at få lejeren opsagt.

Tirsdag 23. april oplyste Peter Svendsen til TV 2, at lejemålene for de ejendomme, som dokumentaren henviser til, er ophævet. Han forsikrer, at han vil få hjælp af fogeden, hvis lejerne ikke selv flytter.

Ifølge TV 2 Dokumentars oplysninger kan det konstateres, at det ikke er første gang, at hans huse benyttes til formålet.

I 2013 blev et ægtepar dømt for menneskehandel og rufferi på 16 bordeller. Fire af husene var allerede dengang ejet af Peter Svendsen.

Det er huse, som TV 2 Dokumentar har været forbi.

De fungerer stadig som bordeller i dag.

Politiet vil ikke oplyse, hvad deres næste konkrete skridt bliver i forhold til Peter Svendsen og andre udlejere som ham.

Se 'Bordellernes bagmænd' onsdag 24. april klokken 20.40 på TV 2 og TV 2 Play.