Politikere støtter Harder - kvindelandsholdet bør få ligeløn
Står det til et flertal af ligestillingsordførere i Folketinget, skal kvinderne have det samme i løn, som deres mandlige kolleger.
Danmark har i mange år været foregangsland for ligestilling.
Det bør vi også være, når det kommer til ligestilling i sport. Det mener et flertal af ligestillingsordførerne i Folketinget, der bakker op om anføreren for det danske kvindelandshold i fodbold, Pernille Harder, der torsdag udtrykte et stort ønske om at blive betalt på lige fod med mandlige landsholdsspillere.
I forvejen har fodboldkvinderne i Norge, Finland, Island, New Zealand og Holland fået forhandlet sig frem til en aftale om ligeløn med deres respektive forbund, og DBU burde følge trop, mener seks af ligestillingsordførerne på Christiansborg.
- Jeg synes, det er super ærgerligt at der ikke er ligeløn, og jeg ville ønske at DBU var mere progressive på ligelønsdagsordenen, udtaler Astrid Carøe fra SF.
- Det er ærgerligt, at vi ikke er de første, der indfører ligeløn på landsholdene, men vi kan stadig nå at komme med. Vi kan ikke have sådan et lønskælv i Danmark i 2019, forklarer Samira Nawa fra Radikale Venstre til TV 2 SPORT.
På den anden side af midten bakker Dansk Folkeparti ligeledes op omkring en ligelønsordning til de kvindelige fodboldspillere i rødt og hvidt.
- Det ville sende et godt signal til alle de fodboldinteresserede piger, hvis DBU lod sig inspirere af eksempelvis deres finske kollegaer og sikrede kvinderne ligeløn, når de repræsenterer Danmark, siger Karina Adsbøl til TV 2 SPORT.
Den danske model forhindrer politisk handling
Hos regeringspartiet, Socialdemokratiet, har de ligeledes stor sympati for Pernille Harders ønske om at få den samme betaling som Christian Eriksen og resten af herrelandsholdet.
Men én ting er opbakning, noget andet er handling. Og der er faktisk nærmest ikke noget at gøre fra politisk hold. 'Den danske model', der bygger på frivilligt indgået aftaler mellem arbejdsgivere og arbejdstagere om løn- og arbejdsforhold, vil politikerne nemlig ikke blande sig i.
- Vi mener, der burde være ligeløn på fodboldlandsholdene. Men det er ikke noget, vi aktivt vil gå ind og blande os i. Det er en sag mellem Spillerforeningen og DBU, siger ligestillingsordfører i Socialdemokratiet, Birgitte Vind.
- Vi synes, der bør være ligeløn. Men der er desværre ikke så meget at gøre fra politisk side udover at sætte fokus på det, fortæller Samira Nawa fra Radikale Venstre.
Netop DBU og Spillerforeningen fik i 2017 efter en længere konflikt forhandlet sig frem til en forbedret aftale for landsholdskvinderne. En lønstigning på 180 % var dog ikke nok til at komme op i nærheden af den samme løn, som de mandlige landsholdsspillere får for en udtagelse.
Der dog heller ikke alle på Christiansborg, der vil have kvindelandsholdet løftet op på samme lønniveau som herrernes.
- I Danmark får du lige løn for lige arbejde, og når kvinderne ikke leverer samme værdi, skal de ikke have det samme i løn, lyder det med henvisning til DBU's indtægter på de to landshold fra Nye Borgerliges Pernille Vermund.
- Lønforhold er en sag mellem DBU og Spillerforeningen. Vi har tiltro til den danske model, og at parterne selv forhandler og aftaler, hvad lønnen skal være, siger Birgitte Bergman fra Det Konservative Folkeparti.
Det har ikke været muligt at få et svar fra Venstres ligestillingsordfører Fatma Øktem og Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll-Bille.
DBU vil ikke love ligeløn
Hos fodbolddirektøren i DBU, der står for at forhandle aftalen på plads med det kvindelige fodboldlandshold, er der ligeledes stor forståelse for Pernille Harder og et flertal af politikernes ønske om at forbedre vilkårene generelt for kvindelandsholdet.
Peter Møller vil dog ikke love en aftale om ligeløn.
- Alt omkring kvindelandsholdet skal blive bedre, siger Peter Møller til TV 2 SPORT og vil se på problematikken.
- Jeg synes, det er vigtigt signal at sende for DBU, at vi har lige vilkår og lige betingelser, og kan vi ramme en lige honorering for at stille op i den rød-hvide trøje, så gerne for mig. Jeg deler Pernille Harders bekymring. Det er DBU’s ledelses ambition, at vi skal finde vilkår, der er langt bedre end dem, der er i dag.
- Men vi skal selvfølgelig også finde en model, så vi har pengene til det, pointerer Peter Møller.