Drøm om skovkirkegård brast: - Charlotte har haft sin mands urne stående i to år
En skovkirkegård, der skulle ligge lige uden for Hinge, har to år efter, den fik grønt lys, alligevel modtaget et afslag. Det er en kold klud i ansigtet på dem, der havde glædet sig.
På en skammel i kapellet i Hinge kirke har en urne med de jordiske rester af Charlotte Hørmanns afdøde mand nu stået i to og et halvt år og ventet på at få plads til den sidste hvile.
Hans sidste ønske var at blive begravet på en kommende skovkirkegård ved Hinge nord for Silkeborg. Men nu må enken gå imod hans ønske, fordi der alligevel ikke bliver nogen skovkirkegård.
For selvom Silkeborg Kommune faktisk har givet grønt lys til at etablere skovkirkegården, må planen alligevel lægges i graven. For her - to år efter - har Miljø- og Fødevareklagenævnet omstødt kommunens beslutning, fordi den ikke er lovlig.
- Det er svært, og jeg bliver rigtig ked af det, konstaterer Charlotte Hørmann.
Drømmen spirede og visnede igen
Det var den tidligere provst, der spirede drømmen om en skovkirkegård i den gamle præstegårdsskov. Det fik blandt andre sognepræst Mikael Holst Kongensholm til at sætte planerne i værk i 2022.
De ville skabe et fredfyldt og naturligt hvilested, hvor urner kunne nedsættes, og de pårørende selv kunne vælge et træ til deres kære. Men fra begyndelsen var der udfordringer.
- Så fik vi at vide, at det ikke gik, fordi der er denne fortidsmindebeskyttelseslinje på 100 meter fra en gravhøj, og indenfor det må man ikke lave noget anlæg, siger sognepræst i Hinge, Mikael Holst Kongensholm.
Det var derfor nødvendigt at få en dispensation fra Silkeborg Kommune
Den kom på plads i 2023. Men blot to uger efter landede en klage fra Slots- og Miljøstyrelsen.
Og nu har Miljø- og Fødevareklagenævnet altså slået fast, at der ikke kan etableres en skovkirkegård alligevel.
Et sted, han elskede
Mens sagen har gået sin gang i det offentlige, har Charlotte Hørmann og hendes mand bevaret håbet og planlagt at blive begravet side om side under de meterlange bøgetræer.
- Han valgte, at der ville han gerne begraves, for det var tæt på der, hvor han havde arbejdet i skoven. Så det var helt naturligt i stedet for at skulle begraves på en kirkegård, fortæller Charlotte Hørmann.
- Det var et sted, han elskede, det var et sted, han havde arbejdet, det var et sted, der var omsluttet af vores marker, så det var et helt fantastisk og pragtfuldt sted, vi ville kunne tage derind og mindes og nyde skoven. Det kan man ikke på en kirkegård, fortsætter hun.
Den 19. august 2022 døde Charlotte Hørmanns mand.
Urnen har nu stået to og et halvt år, og den får lov at blive stående indtil videre.
For Miljø - og Fødevareklagenævnets afgørelse overtrumfer altså Silkeborg Kommune og betyder, at der ikke kan etableres skovkirkegård. Det efterlader Charlotte Hørmann i en svær situation.
- Hvad så? Det er så det næste spørgsmål. Jeg kan jo ikke spørge ham, hvad han gerne vil. Jeg kan jo selv bestemme, hvad jeg vil, men jeg kan ikke spørge ham, og det er svært, siger Charlotte Hørmann.