Efterskoler i opråb efter kaos med falske positive tests: - Vi er nødt til at have et backupsystem
Efterskoler frygter, at sidste uges kaos med falske positive testsvar gentager sig. Region Midtjylland mener ikke, det er et problem.
I løbet af den første uge af genåbningen har 11 efterskoler i Vestjylland måtte sende deres elever hjem eller i isolation, fordi kviktests har vist, at elever var smittet med coronavirus. Det viste sig sidenhen, at flere af testsvarene var falsk positive.
Den situation er yderst uholdbar, lyder kritikken i dag fra efterskolerne. På Skals Efterskole frygter de, at sidste uges kaos med falske positive testsvar gentager sig. I dag skulle eleverne igen have en testpind i næsen.
- Jeg var bange. Jeg ville ikke være den, der skulle sendes hjem igen, siger Mia-Maja Jensen.
Hun var en af to elever, der i sidste uge fik en falsk positiv test, hvorefter 32 unge måtte sendes hjem.
- Det er jo ikke særlig rart. Så får man den der skyldfølelse, siger hun.
Men både skyldfølelsen og det bøvl, der følger med, skal efterskolerne vænne sig til, hvis man spørger en ekspert.
- Hvis man bruger det til rutinetestning som eksempelvis i skolen, så får man et problem med de falsk positive, og det er så spørgsmålet, om det er det rigtige at gøre, siger Peter Kamp Busk, der er lektor i medicinal biologi ved Roskilde Universitet, til TV MIDTVEST.
Netop derfor kræver efterskolerne en løsning:
- Vi er nødt til at have et backupsystem, der er bedre, så vi finder ud af, hvad vi gør, når de her testresultater boner ud, siger forstander på Skals Efterskole, Nicolai Terp.
Derfor vil Efterskoleforeningen nu lægge pres på myndighederne for at undgå sidste uges kaos:
- Vi skal have det justeret sådan, at det passer, for det er for meget bøvl for den enkelte skole. Det er et stort arbejde at skulle tømme skolen og hente børnene hjem, hvis det faktisk beror på en fejl, siger formand for Efterskoleforeningen, Torben Vind Rasmussen.
På de 11 efterskoler i Vestjylland er der i alt 1300 elever og 300 personale, som i løbet af den sidste uge er blevet testet to gange. Det svarer til sammenlagt 3200 tests, hvoraf 23 af dem har været falsk positive.
- Det er selvfølgelig ærgerligt og synd for eleverne. Men vi har et testsystem, som er afprøvet i weekenden, og vi har ikke hørt om tilsvarende problemer, men derfor tager vi det selvfølgelig alvorligt alligevel, siger Anders Kjærulff, der er koncerndirektør hos Region Midtjylland, til TV MIDTVEST.
Han mener derfor, at kviktestene - på trods af falsk positive resultater - stadig er den rigtige løsning frem for eksempelvis at nøjes med at tilbyde de mere præcise PCR-test, som tages i halsen.
- Vi læner os op af europæiske erfaringer, som er så gode, at vi håber på, det efterhånden lander på en større grad af testsikkerhed end den, vi har på nuværende tidspunkt. Og hvis det er sådan, man endelig har en positiv test, uanset om den er falsk positiv eller ikke, så skal man ind og have en PCR-test alligevel, siger han.