Misbrugskonsulenter hjælper unge på stoffer: - Det bliver mere og mere almindeligt
Det bliver mere og mere almindeligt at tage stoffer blandt unge mennesker, men gennem besøg på ungdomsuddannelser forsøger misbrugskonsulenter at tage problemerne i opløbet.
Ulovlige stoffer er en udfordring for alle ungdomsuddannelser. Så når Morten Lykke Hørup og Løkke Dee Vium, som begge er forebyggelseskonsulenter fra Rusmiddelcenter Silkeborg, besøger skoler rundt i landet, er det med et klart formål.
- VI kan fange nogen af dem i opløbet, som er på vej til at udvikle et misbrug og falde helt ud af systemet. Dem fanger vi og får dem rettet ind og fastholdt på deres uddannelse, siger Morten Lykke Hørup.
De to besøger skoler fire dage i ugen, og på produktionsskolen i Silkeborg hjælper de to blandt andet en ung mand, som ryger hash dagligt.
Og det er den unge mand langt fra alene om. Misbrugscentret i Herning har oplevet en fordoboling i antallet af unge, som opsøger hjælp, og i både Holstebro og Silkeborg mener de, der er nødvendigt at komme de unge mennesker i møde.
- Det bliver mere og mere almindeligt. I stedet for at drikke en øl, som man gjorde, da jeg var ung, så bliver der lagt stoffer på bordet, siger Monika Andersen, der er misbrugsbehandler hos Holstebro kommune.
Hun fortæller, at de kommer fast på produktionsskolen, hvor eleverne også har skrevet under på, at de må testes for ulovlige stoffer ved hjælp af urinprøver.