Trine så lastbiler læsset med lig, men det har ikke skræmt hende væk
Trine Bødker Kristiansen fra Thyborøn var på ferie i Thailand med sin svigerfamilie i 2004, da en altødelæggende tsunami smadrede alt. Hun troede aldrig, hun skulle tilbage, men i dag er hun igen på ferie i Thailand og husker tydeligt, da katastrofen ramte for 20 år siden.
Alt ændrede sig på et splitsekund for Trine Bødker Kristiansen fra Thyborøn, der i 2004 var på ferie med sin svigerfamilie på Phuket i Thailand.
- Det var helt uvirkeligt. Kæmpestore træer, der var væltet. Og biler og speedbåde, der lå smidt. Det var helt kaos, fortæller hun om den juleferie, der for 20 år siden blev vendt fuldstændigt på hovedet.
Hun var sammen med ni familiemedlemmer afsted for at fejre sine svigerforældres sølvbryllup. Med sig havde hun også en ekstra rejsemakker.
Hun var gravid med sit første barn.
Men de ellers lykkelige omstændigheder blev skubbet i baggrunden, da en dødbringende flodbølge væltede ind over paradiskysten 2. juledag.
- Der var sirener og sirener og sirener. Og en masse pickuptrucks, hvor folk lå. I nogle biler lå folk i flere lag. Det betød jo, at de var døde. Andre var stadig levende og på vej til hospitalet, siger Trine Bødker Kristiansen.
Reddet af en tilfældighed
Da flodbølgen ramte havde familien Bødker Kristiansen allerede været i Thailand i ni dage. Hver dag havde de nydt ferien på første række på stranden.
Den 26. december 2004 var strandpladserne også bestilt. Men en tilfældighed betød, at familien i stedet befandt sig på deres hotel, der lå tilbagetrukket et par hundrede meter inde i landet.
- Der tror jeg, det gik op for os, hvor heldige vi var. Den eneste grund til, at vi ikke lå der lige præcis den 26. december, var fordi der var nogen i vores selskab, der skulle på udflugt. Derfor havde vi valgt at blive siddende ved morgenmaden lidt længere, siger Trine Bødker Kristiansen.
Hun fortæller, at de fra hotellet kunne se, hvordan vandet pludselig steg og strømmede gennem gaderne.
- Efterhånden kom der mere tryk på vandet, der kom nede fra stranden. Pludselig kom der kummefrysere, vandscootere og sofaer op fra stranden. Men vi vidste jo ikke, hvad der foregik, så derfor var det hele bare meget uvirkeligt for os.
Fanget i vandmasserne
Lidt længere nordpå oplevede Line Søgaard fra Mors også naturkræfterne på nærmeste hold denne 2. juledag.
Hun var på det tidspunkt 14 år og på ferie med sine forældre i Khao-Lak i Thailand. Da flodbølgen skyllede ind over kysten blev hun fanget i vandmasserne sammen med sin mor.
- Jeg kommer op. Men på det tidspunkt ved jeg godt, at mor ikke har klaret den. Det var ligesom om, der var noget inde i mig, der bare vidste, at hun er væk, sagde Line Søgaard til TV MIDTVEST i 2005 få måneder efter katastrofen.
Omkring 227.000 mennesker mistede ligesom Line Søgaards mor livet til tsunamien i Sydøstasien i 2004, heriblandt 46 danskere.
Har sat spor herhjemme
I timerne efter katastrofen gik det langsomt op for hele verden, at ødelæggelserne var voldsommere end nogensinde før.
- Alt var jævnet med jorden. Store butikscentre og restauranter, hvor vi lige havde spist aftenen før, fortæller Trine Bødker Kristiansen om det syn, der mødte hende ved strandpromenaden dagen efter.
20 år senere har katastrofen også sat sig dybt i de midt- og vestjyder, TV MIDTVEST i dag mødte på Mors.
- Det er uhyggeligt. Det er noget, der giver kuldegysninger også i dag, siger Povl Li Nielsen fra Nykøbing Mors.
- Det kan jeg huske, at jeg så i fjernsynet. Det var et skrækkeligt syn, siger Niels Erik Nyman, der er pensionist og fra Vestervig.
Pensionist Inger Nielsen fra Nykøbing Mors stemmer i:
- Jeg troede virkelig, det var en film. Jeg troede ikke, det var noget, der skete i virkeligheden, siger hun.
Tilbage 20 år senere
Men det var virkelighed for familien Bødker Kristiansen.
Tre dage efter katastrofen indtraf landede de alle sikkert hjemme i Danmark, hvor TV Midtvest mødte dem.
- Jeg er ikke troende, men lige pludselig finder man ud af, at der er nogle mennesker, der holder hånden over en, sagde Trine Bødker Kristiansen dengang til TV MIDTVEST.
Med den oplevelse i bagagen, var familien fast besluttet på aldrig at sætte kurs østover igen. Alligevel gik der kun få år, før de igen var på strandferie i Thailand.
- Efterfølgende kunne vi jo ikke lade være. Nu har vi været der flere gange siden. Jo mere på afstand, det kommer, jo mere bevidst bliver man om, at det er 'once in a lifetime', siger Trine Bødker Kristiansen.
20-års dagen for katastrofen bruger hun også i Thailand.
Den ekstra rejsemakker, der for 20 år siden gemte sig i maven, har i dag sit eget pas. Hun er den ældste af Trine Bødker Kristiansens nu tre døtre, der alle er med på rejsen.
- Alt det gode, vi godt kan lide at være her for, vandt. Frem for at være bange og bekymrede, siger Trine Bødker Kristiansen.