Uroen fortsætter: Så meget magt har jyske Venstrefolk på formanden
Når der vælges formand til partiet Venstre sker det på landsmødet. Her er over halvdelen af de stemmeberettigede fra Jylland.
Midt- og Vestjylland er kendt som Venstres højborg – især i Ringkøbing-Skjern og Herning Kommune har partiet rigtig mange medlemmer.
Og netop antallet af medlemmer et vigtigt parameter, når der skal vælges ny formand for Venstre. Det er nemlig antallet af medlemmer i hver valgkreds, der afgør, hvor mange stemmeberettigede delegerede en kommune får til Landsmødet.
For hver 150 medlemmer får vælgerforeningen en stemme på Landsmødet.
Det betyder, at Ringkøbing-Skjern Kommune har 24 delegerede med stemmeret, mens og Herning Kommune har 23.
Stor magt i det jyske
Ifølge Venstre er der på partiets Landsmøde knap 1.000 delegerede, der kan stemme. Det er her, der blandt andet bliver stemt om, hvem der skal være partiets formand.
Over halvdelen af stemmerne, 540 for at være præcis, kommer fra vælgerforeninger i Jylland, og dermed ligger der stor magt hos især de jyske Venstrefolk.
I sidste uge var kommuneformændene fra Venstre i både Nordjylland og Sydjylland samlet til møde, hvor ledelsen i partiet blev diskuteret, og i går var det kommuneformændene i Region Midtjylland, der var samlet på Pårup Kro.
Fælles for alle tre møder er, at der bliver udtrykt bekymring om Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensens ledelse af partiet.
Det er op til hver enkel af de stemmeberettigede delegerede, om de vil følge den fælles udmelding fra kommuneformændene og regionslederne.
Landsmødet i Herning kan blive flyttet
Det er planlagt, at Venstre skal holde Landsmøde 16. og 17. november i Herning Kongrescenter, men flere i partiet – blandt andre Lars Løkke Rasmussen har meldt ud, at de ønsker at fremrykke Landsmødet til før Folketinget officielt åbner igen den 1. oktober.