Tappede sin søn for blod: Det ved vi om sagen
Den 35-årige mor fra Skjern, der tappede sin søns blod, var aktiv i støttearbejdet for sygdomsramte børn.
Det er ikke mere end to dage siden, at historien om en seksårig drengs livslange sygdomsforløb ramte nyhedsfladen og forundrede alle, som hørte om den.
For kunne det virkelig være rigtigt, at en mor på egen hånd har tappet sin søns blod for at fremprovokere sygdomssymptomer?
Det ser det ud til. I hvert fald er den 35-årige mor fra Skjern nu siget efter den grove voldsparagraf. Fordi hun har drænet sin søn for blod gennem de sidste seks år.
- I mine godt 20 år på retspsykiatrisk afdeling i Aarhus har jeg kun én gang mentalobserveret en kvinde, der igennem en længere periode skadede sit eget barn, siger Trine Arngrim, der er ledende overlæge hos Retspsykiatrisk Afdeling i Aarhus.
Den omfattende mishandling er kommet bag på mange. Moderen har blandt andet markeret sig igennem et stort engagement i og omkring foreninger, arrangementer og indsamlinger.
Alt sammen med fokus på sygdomsramte børn og deres forældre.
Moderen fra Skjern har også været aktiv i skolebestyrelsen på den skole, hvor drengens søskende gik. Her blev hun anset for at være fornuftig og helt almindelig at være sammen med.
110 portioner blod
Det her er altså historien om en familie, der udadtil virkede helt almindelig, men indadtil var ganske bemærkelsesværdig.
For siden 2011 har familien stemplet ind og ud af Herning og Skejby sygehus utallige gange. Undervejs har lægerne givet drengen 110 portioner blod. Hans blodprocent har af – indtil nu – uforklarlige årsager været alt for lav gennem hele hans liv.
Lægerne troede, der var tale om en alvorlig sygdom, og derfor forklarede de familien, at blodmanglen skyldtes en meget sjælden knoglemarvslidelse. Sygdommen betød, at drengens eget immunforsvar angreb ham. Han var derfor bleg og udmattet.
I dag mener Midt- og Vestjyllands politi altså at kende den rigtige årsag.
Samlede mere end 20.000 kroner ind
Den nærmeste familie startede tidligere på året en indsamling, der skulle hjælpe moderen og drengen.
De over 20.000 kroner blev samlet ind i løbet af foråret og sommeren 2017. Pengene blev overrakt til moderen og drengen på deres fælles fødselsdag. Det var meningen, at familien skulle få råd til en lille bil, som kunne gøre turene til og fra hospitalet mere overkommelige.
Siden indsamlingen er det også kommet bag på familien, at politiet har sigtet moderen for selv at være skyld i drengens blodmangel.
TV MIDTVEST har været i kontakt med familiemedlemmer på faderens side. Familiemedlemmerne har talt sammen og besluttet sig for, at de ikke ønsker at tale med pressen om sagen lige nu. Familien har brug for ro og ønsker ikke at bidrage til fortællingen om moderen, før sagen har været for retten.
- Moderen har det ikke godt
Moderen fra Skjern er blevet mentalundersøgt, og politiet afventer lige nu retslægerådets vurdering af undersøgelsen.
Speciallæge i psykiatri og almen medicin Erik Kjærsgaard medgiver, at moderens handlinger kan tolkes som den psykiske sygdom Münchhausen by proxy.
Münchhausen by proxy er sjælden. Mødre, der har lidelsen kan ofte fantasere om at deres børn er meget syge eller ligefrem selv finde på at skade dem, fortæller Erik Kjærsgaard.
Den betragtning, bakker Karin Lassen der er overlæge på børneafdelingen hos H.C Andersens børnehospital i Odense op.
- Det er i langt de fleste tilfælde moderen, som har den her sygdom. De har et behov for anerkendelse og omsorg. Og for at blive set, være interessante og få omsorg og fokus på sig selv via barnet.
- Læger og personale på et sygehus bliver instrumenterne, som påfører barnet lidelsen. Barnets liv bliver påvirket ved, at det bliver hospitaliseret, undersøgt og behandlet, uden at der er en egentlig fysisk årsag til det, siger Karin Lassen.
Kan være andre sindslidelser
Der kan dog være tale om andre sindstilstande, mener Trine Arngrim, ledende overlæge hos Retspsykiatrisk Afdeling i Aarhus.
- Det kan være vidt forskellige lidelser, der giver anledning til det, og det er umuligt at sige noget om, hvad kvinden fra Skjern fejler. Men det er med sikkerhed en kvinde, der ikke har det godt, for ellers skader man ikke sit eget barn, siger hun.
En kilde tæt på familien oplyser overfor TV MIDTVEST, at drengen er hos sin far, og at han har haft det godt siden moderen blev varetægtsfængslet i september. Sådan ser Midt- og Vestjyllands polti også på det.
- Barnet er hos sin familie. Han har ikke længere blodmangel. Fysisk har han det godt, lød det fra vicepolitiinspektør Jim Hansen, da sigtelsen blev offentliggjort.