Politiet kendte til manglende lovgivning: Minkavler har mistet tilliden til systemet

I tre dage fortsatte politiet med at presse på for at få minkavlere til at aflive deres raske mink – selvom rigspolitichefen vidste, at der manglede lovhjemmel for ordren. Det skræmmer minkavler Jesper Balle Kristensen.

2:31
Jesper Balle Kristensen har aflivet sine 11.500 mink. Han er alt andet end tilfreds med, at politiet har givet ordre om at aflive raske mink, selvom det havde kendskab til, at lovgrundlaget ikke var på plads.
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Lørdag den 7. november blev Jesper Balle Kristensen ringet op af politiet. De ville sikre sig, at han var gået i gang med at aflive hans 11.500 raske mink.

- Jeg blev ringet op lørdag efter pressemødet. De spurgte, hvor langt vi var med aflivningen, og jeg sagde, at vi var gået i gang dagen efter pressemødet, siger Jesper Balle Kristensen

Men beskeden om, at alle de raske mink skulle slås ned, var ulovlig - og det vidste Rigspolitiet allerede om torsdagen. Jesper Balle Kristensen kan ikke forstå, at opringningerne alligevel er blevet ved.

- Vi regner jo med, at de har styr på lovgivningen og at det, de siger, er det rigtige. Det mest skræmmende er jo, at de finder ud af det om torsdagen, og fredag, lørdag og søndag kontakter de stadig avlerne med henblik på, at hvis du ikke selv går i gang, så kommer Fødevarestyrelsen og gør det, siger han.

At opringningerne fortsatte på trods af, at Rigspolitiet havde kendskab til den manglende lovhjemmel, går dog ikke ud over tilliden til de menige betjente, lyder det fra minkavleren.

- Vi mister ikke tilliden til det dygtige politifolk, vi har i vores lokalsamfund. Det er ikke dem, og det er ikke deres skyld, er de er kommet i den situation, de er, siger Jesper Balle Kristensen.

- Men når hovederne bag, der skal sørge for, at det hele er på plads, de ikke har styr på tingene, så bliver det skræmmende, og man mister i hvert fald tilliden til systemet.

- De skal ikke være hævet over loven

Jesper Balle Kristensen er ikke den eneste, der er stærkt utilfreds med politiets rolle i minkaflivningssagen.

Et flertal i Folketinget vil have undersøgt rigspolitiets rolle i sagen. De radikale og de blå partier har indkaldt justitsministeren i samråd. Havde de blå partier dog flertal alene, ville de nedsætte en undersøgelseskommission med en dommer i spidsen.

- Nu indkalder de blå partier fælles Nick Hækkerup til samråd for at få vendt hver en sten. Ligegyldigt hvordan vi vender og drejer det, så peger pilen på justitsministeren. Det er ham, der er chef for politiet, siger næstformand for Venstre, Inger Støjberg.

- Det her skal undersøges, og hvis man kommer frem til, at der er et lovbrud hos Rigspolitiet, så skal de straffes for det. De skal ikke være hævet over loven, siger Alex Vanopslagh, der er partileder i Liberal Alliance.

Politichef afviser kendskab til manglende lovgivning

Rigspolitichef Thorkild Fogde har ikke ønsket at stille op til interview, men i en meddelelse afviser han, at han skulle have kendt til den manglende lovhjemmel allerede dagen efter regeringens mink-pressemøde.

- Jeg har hverken set eller godkendt det pågældende actioncard, og jeg har ikke deltaget i udarbejdelsen eller anvendelsen af det. Det er sædvanlig praksis i en organisation af Rigspolitiets størrelse, skriver Thorkild Fogde.

Jesper Balle Kristensen er færdig med at aflive sine 11.500 mink. Hans håb er nu, at sagen får konsekvenser.

- Hvis jeg havde gjort noget, der havde været på kant med loven, så tror jeg ikke, en beklagelse eller undskyldning havde været nok, så det håber jeg heller ikke, det er her, siger han.