Mysteriet på Limfjordsøen: Hvor kommer den nye dyreart fra?

Nogen har sat en flok bjergfår - også kaldet mufloner - ud på Fur. Men hvem der har gjort det, er der tilsyneladende ingen der ved.

0:35
Hvor kommer muflonerne fra? Hverken formanden for Fur Jagtforening, Peter Nørhave Riis Madsen, eller Anette Gaden Dalsgaard, der har fotograferet dyrene, kender svaret.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Der er kommet en ny dyreart til Fur.

Sidste år dukkede der pludselig en flok mufloner op på Limfjordsøen.

En muflon er et sydeuropæisk bjergfår, der ikke hører hjemme i den danske natur. De fleste er enige om, at dyrene ikke selv er svømmet til øen, men hvem der har sat dem ud, står hen i det uvisse.

- Det er et mysterium, siger tidligere museumsinspektør John Brinch Bertelsen, der ellers ved alt om, hvad der rører sig på øen.

Anette Gaden Dalsgaard var en af de første, der havde held til at fotografere muflonerne.

- Det er store og flotte dyr, og det var spændende at se dem, men hvor de kommer fra, ved jeg ikke. Jeg ved lige så lidt som alle andre furboer. Der er ingen, der ved noget, siger hun.

Og sådan lyder det fra flere steder.

- Umiddelbart tror jeg ikke, at det er nogen fra Fur. Sådan noget kan ikke holdes hemmeligt i længden. Det plejer det ikke at kunne, siger formanden for Fur Jagtforening, Peter Nørhave Riis Madsen.

En muflon er et attraktivt bytte for mange jægere, men formanden tror ikke, at lokale jægere står bag.

- Ved du hvem, der har gjort det? 

- Overhovedet ikke, jeg har ingen anelse. Jeg har snakket med flere lodsejere om det - de gisner også bare. Nogen af dem siger endda, at de har fået skyld for at gøre det, men jeg tror på dem, når de siger, at de ikke har gjort det, siger Peter Nørhave Riis Madsen.

0:33
Det lykkedes vores fotograf at lave disse billeder af muflonerne på Fur.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Faunaforurening

TV MIDTVEST tog på jagt efter muflonerne sammen med John Brinch Bertelsen, der - selv om han er blind -  fungerer som guide på Fur og hele tiden har helt styr på, hvor vi befinder os.

- Sandsynligheden for at møde en flok mufloner på 4000 tønder land er ikke stor. Men vi prøver, siger han.

Brinch Bertelsen forklarer, at muflonerne er set over stort set hele øen, men da vi nærmer os Fur Bryghus på den vestlige del af øen, er heldet med os. Den lokale vognmand fortæller, at muflonerne er i nærheden, og det holder stik.

På et åbent areal når vi at tælle til 11 mufloner, inden de forsvinder ind i et krat. Ingen er dyrene er - så vidt vi kan se - udstyret med øremærker, som er lovpligtige for kvæg og får i fangenskab.

Da mufloner ikke er en hjemmehørende art, er det forbudt at sætte dem ud i den danske natur. Det kaldes faunaforurening. Bjergfårene regnes dog ikke for så problematiske for naturen som eksempelvis mårhunde, forklarer vildtbiolog Niels Kanstrup fra Aarhus Universitet.

Den største udfordring er, at de for eksempel kan spise det græs, som andre dyr ellers skulle æde.

- Dermed kan de være i konkurrence med danske drøvtyggere som for eksempel rådyr, der er en hjemmehørende art. De kan konkurrere om føden, men der er også det forhold, at rådyr prøver at undgå mufloner, hvis de optræder i større flokke, siger Niels Kanstrup.

Der findes fritlevende mufloner enkelte steder i Danmark, blandt andet på Brande-egnen. Men vildtbiologen deler teorien om, at muflonerne på Fur ikke er svømmet til øen.

- Alle pattedyr kan i princippet svømme, men lige nøjagtigt med mufloner tror jeg, at den generelle viden og erfaring taler imod, at de selv er svømmet derover.

Selv om muflonerne ikke hører hjemme i den danske natur, har Naturstyrelsen ikke selv planer om at gribe ind. Til gengæld opfordrer styrelsen lokale jægere til at nedlægge dyrene, hvis de skulle få chancen.

- Og hvis vi skulle få en viden om, hvem der har bragt dyrene til øen, vil vi gå videre med det og kontakte politiet, siger vildtkonsulent Sandor Hestbæk Markus fra Naturstyrelsen Kronjylland.