Byggeaffald flyder i omstridt støjvold: Ulovligt, fastslår ekspert

Byggeaffald i omdiskuteret støjvold ved Faurholt får byrådspolitiker til at frygte miljøskandale.

0:15
Naboer til støjvolden har ad flere omgange filmet og taget billeder af byggeaffald i volden. Det her er nogle af billederne.

I lørdags tog byrådspolitiker Rune Lyager og en borger fra Faurholt en tur ud på den støjvold, der siden et jordskred sidste tirsdag har givet anledning til store bekymringer.

Ikke alene er støjvolden langt højere end de tilladte otte meter, som TV MIDTVEST kunne fortælle i går.

Der er også adskillige eksempler på byggeaffald, der ligger spredt rundt om i støjvolden. Et scenarie, der er ulovligt ifølge støjvoldens miljøgodkendelse, udstedt af Ikast-Brande Kommune.

- Vi fandt gamle tagplader og mursten. Kloakrør. Det lå bare i jorden, fortæller Rune Lyager fra Fælleslisten i Ikast-Brande Kommune. 

- Tænk, hvis vi har en miljøkatastrofe derude. Det håber jeg ikke, men jeg er bekymret for det og det skal undersøges til bunds, fastslår han.

Byrådsmedlem Rune Lyager fra Fælleslisten i Ikast-Brande Kommune er bekymret for indholdet i støjvolden.
Byrådsmedlem Rune Lyager fra Fælleslisten i Ikast-Brande Kommune er bekymret for indholdet i støjvolden.
Foto: Jakob Fenger, TV MIDTVEST

Byggeaffald kan udgøre risiko, fastslår ekspert

Bekymringen er ikke helt grundløs. Det mener Mette Christophersen, som er afdelingsleder ved Rambøll for Forurenet Jord & Grundvand og IDA-ekspert i jord- og grundvandsforurening. 

- Tilbage i tiden troede man altid, at bygningsaffald ikke udgjorde nogen risiko for jorden og grundvandet. Men mange års undersøgelser på områder, hvor der er deponeret byggeaffald, viser, at det gør det, fastslår Mette Christophersen.

- Vi ved, at de forskellige elementer frigiver forskellige forureningskomponenter. Det kan være olie eller tungmetaller, forklarer hun med henvisning til at det med regnvand på sigt kan ende i grundvandet.

Efter at have gransket både miljøgodkendelsen og billeder fra støjvolden, som TV MIDTVEST har sendt, er Mette Christophersen ikke i tvivl.

- De billeder viser jo tydeligt, at der er bygningsaffald i det jord, der er kørt derud. Og det står klart og tydeligt i miljøgodkendelsen, at det må der ikke være, understreger hun.

Jacob Nielsen er en af de nærmeste naboer til støjvolden og har længe været bekymret for, hvad støjvolden indeholder.

Derfor har han gennem de seneste år taget billeder og video af affald i støjvolden. Billeder, som TV MIDTVEST har set og nu viser et udsnit af. Dokumentationen er også sendt til Ikast-Brande Kommune, fortæller Jacob Nielsen.

- En anden gang tog jeg dem (medarbejdere ved støjvolden, red.) i at grave fliser ned, fra et badeværelse. Sådan noget med bly i. Det tog jeg dem i. Men jeg ved ikke, om de gravede det op igen, for jeg kørte igen, forklarede Jacob Nielsen til TV MIDTVEST i november.

Kommunen har selv fundet byggeaffald i støjvold

Ikast-Brande Kommunes Teknik- og Stabsdirektør, Kenneth Jensen, forklarer tirsdag til TV MIDTVEST at kommunen har modtaget to klager, konkret på byggeaffald i støjvolden, fra borgere.

- Vi har været ude at besigtige (støjvolden, red.) efter to klager. Den ene gang har vi fundet noget sanitet, hvor vi har påtalt overfor entreprenøren, at det må ikke være der. I det andet tilfælde var der ikke noget at se, fortæller Kenneth Jensen.

Også den konservative byrådspolitiker i Ikast-Brande Kommune, Annette Mosegaard, udtrykte mandag aften i et nyhedsindslag på TV MIDTVEST, bekymring over indholdet i støjvolden.

- Hvad er egentlig definitionen på en støjvold? Det synes jeg er vigtigt. Og hvornår bliver det et jorddeponi? Og så synes jeg vi skal have fundet ud af, hvad det indeholder og så må vi forholde os til, hvad vi gør, lød det fra byrådspolitikeren.

Viceborgmester og formand for Klima-, Natur- og Bæredygtighedsudvalget i Ikast-Brande Kommune, Kasper Pauli Pedersen (S), siger til TV MIDTVEST, at kommunen nu skærper opmærksomheden omkring støjvolden.

- Hvad er det jordvolden indeholder, men også i forhold til, at det nu er konstateret, at jordvolden faktisk er højere end det, der er givet tilladelse til. Og der er ikke to meninger i byrådet, eller i vores administration, i forhold til, at selvfølgelig skal den lovgivning og de tilladelser, man har fået, de skal overholdes, siger han.

TV MIDTVEST har gentagne gange forgæves forsøgt at få kontakt til støjvoldens ejer, Lars Faaborg Kristensen, som er direktør for entreprenørfirmaet Gustav H. Christensen. Senest tirsdag eftermiddag.