50.000 kroner til innovative HTX-elever: Nyt armbånd skal ændre hverdagen for personer med epilepsi
Noah og hans tre kammerater fra Herningsholm Erhvervsgymnasium har sammen skabt projektet EpiCTRL. Det skal skabe fokus på at lette hverdagen for mennesker med epilepsi og deres pårørende.
Noah Bak Bytofte fra Herning ved selv, hvor meget epilepsi kan fylde i en familie.
Herfra kom hans idé om at udvikle et armbånd, der giver pårørende besked om nye epileptiske anfald, og hvor personen med epilepsi befinder sig.
- Mit mål er, at jeg kan hjælpe så mange mennesker som overhovedet muligt, siger gymnasieeleven fra Herning.
Nu har han sammen med tre kammerater fra Herningsholm Erhvervsgymnasium vundet et mikrolegat på 50.000 kroner fra Fonden for Entreprenørskab.
Epilepsi i familien
Noah Bak Bytoftes lillebror Syvester har epilepsi og derfor ved han, hvordan en hverdag ser ud med epilepsi.
- Lige siden min lillebror blev født, har jeg levet med epilepsi i min hverdag. Ens hverdag er fuldstændig dirigeret af, hvordan personen har det. Det er, derfor vi virkelig kæmper for det, siger Noah Bak Bytofte.
Det gav ham blod på tanden til at skabe noget, der kunne forbedre hverdagen.
- Vi skal have et produkt, der er lige så fleksibelt som epilepsi er uforudsigelig, siger Noah Bak Bytofte.
Og Noahs mor er heller ikke i tvivl om, hvor stor betydning projektet kunne have.
- Sylvester fylder alt. Vi skal altid være obs på ham på grund af anfald. Der er ikke så meget tid til hans andre søskende, siger Tanja Bak Bytofte.
Derfor er hun også utrolig stolt af Noah har startet projektet EpiCTRL, som også skal afhjælpe den bekymring og angst, der kan være for de pårørende til personer med epilepsi.
- Uanset hvad er man utryg som familie, og man lever i konstant alarmberedskab, siger Tanja Bak Bytofte.
Sprede viden om epilepsi
Efter at EpiCTRL har vundet en lang række priser, er det nu blevet til en startup-virksomhed, hvor de satser på at skabe et armbånd, der skal kunne gøre det hele lidt lettere.
Gymnasieelevernes projekt startede med data fra det danske epilepsihospital Filadelfia. Nu skal de til at indsamle deres egen data fra den virkelige verden for at kunne proppe den information ind i den algoritme, de er ved at udvikle.
Men det er ikke deres eneste mål med projektet.
Armbåndet skal også kunne vejlede folk i, hvad de skal gøre, hvis de står overfor en person, der får et epileptisk anfald.
- Det skal ikke være et tabubelagt emne, og folk skal vide, hvordan de skal reagere omkring et epiletisk anfald. Kommer man til at gøre noget forkert, fordi man prøver at hjælpe, så kan det have store konsekvenser for personen med epilepsi og dem, der hjælper, siger Noah Bak Bytofte.
Ved at sprede den slags information er det også med til at forbygge fysiske skader under et anfald.
Afleveringerne i anden række
Projektet tager meget af elevernes skoletid og fritid, og derfor kommer afleveringerne til tider i anden række.
- Normalt har jeg altid været den skoledreng, der har siddet og hørt efter, men jeg brænder virkelig for det her, så jeg kan godt mærke, at den almindelige undervisning er blevet lidt andenprioritet, siger Mikkel Guldberg Lauridsen, der er en del af EpiCTRL.
Herningsholm Erhvervsgymnasium har dog fuld opbakning til projektet - og så kan det gå an, at afleveringerne kommer derefter.
- Vi gør alt hvad vi kan for at støtte op om det. Den læring de får med sig fra sådan nogle konkurrencer, synes vi er vigtigere at understøtte, siger Mia Aasted, der er uddannelsesleder på HTX i Herning.
Gruppen har allerede vundet flere priser, og de er kvalificeret til DM i entreprenørskab i Industriens Hus den 26. april.