Gensynsglæde og vemod til kongres for tidligere minkavlere

160 tidligere minkavlere fik ny inspiration til fremtiden efter lukningen af deres erhverv. Mange af dem vil gerne fortsætte som selvstændige.

2:20
Jens Ingemann Feldbak fra Ikast er tidligere minkavler - nu arbejder han som tømrer i sin brors firma.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

Gensynsglæde blandede sig med vemod, da 160 tidligere minkavlere lørdag mødtes til kongres i Herning.

Kongressen var arrangeret af rådgivningsvirksomheden Sagro i samarbejde med Ikast-Brande, Holstebro og Herning kommuner, og formålet var at give de tidligere minkavlere gode råd og inspiration til, hvordan de kommer videre efter politikernes beslutning om at lukke erhvervet.

- Det betyder rigtigt meget at mødes med de gamle kolleger. Vi har haft et utroligt godt netværk i minkbranchen og været gode til at hjælpe hinanden, fortæller Jens Ingemann Feldbak fra Ikast.

Han begyndte som minkavler i 2012 og arbejder i dag som tømrer i sin brors firma. Dermed deler han skæbne med mange af sine tidligere kolleger. Palle Høj, der er regnskabsdirektør i Sagro, fortæller, at mange af minkavlerne i dag arbejder som tømrere, truckførere eller andre steder i landbruget.

Næsten alle de tidligere minkavlerne er kommet i arbejde igen, men ikke nødvendigvis i stillinger, som de vil beholde i mange år.

- Nogen har måske taget det første det bedste job, fordi de ikke kan holde ud at gå derhjemme og se på de tomme bygninger. Har de 30 år tilbage som selvstændige eller som lønmodtagere, er det vigtigt, at de kommer over i de rigtige job, siger Palle Høj. 

Selvstændige dybt inde i sjælen

Han peger på, at det på mange måder var et meget frit erhverv at være minkavler, og at det har stor betydning, når de tidligere avlere søger nyt arbejde. 

- Rigtigt mange af dem vil gerne være selvstændige. De er selvstændige dybt inde i sjælen og hjertet, siger Palle Høj.

For Jens Ingemann Feldbak bød dagen på mange inspirerende oplæg, men tankerne gik også tilbage til den dag i november sidste år, da politikerne besluttede at lukke erhvervet på grund af faren for spredning af coronasmitte.

- Der er kommet mange nye ting på bordet, som man ikke selv har tænkt på. Der er mange muligheder, men vi har også fået at vide, at det erhverv, de har lukket, har været et af de bedste inden for dansk landbrug, så jeg står her med lidt blandede følelser, siger han.