Tidligere minkavlere åbner vegansk isbutik: - Det er noget lidt andet, må man sige
Et iværksætterpar med en fortid som minkavlere har åbnet en butik i Hvide Sande, hvor de vil sælge en helt særlig slags is – helt uden animalske produkter.
For mange er Hvide Sande formentlig indbegrebet af traditionel industri. Og dermed måske heller ikke det mest oplagte sted at sælge is helt uden mælk og æg i.
Men det er ikke desto mindre, hvad ægteparret Jakob Kvist og Sarut Khunawichai har sat sig for.
- Det er lavet 100 procent vegansk, og enkelte ting er også glutenfri. Vi syntes, det var sjovt og anderledes i forhold til de andre projekter, der er rundt omkring, siger Jakob Kvist.
Ruth & Co. hedder butikken, der er opkaldt efter thailandske Sarut Khunawichai.
- Sarut har altid haft en lille drøm om at have sit eget sted, så det var meget nærliggende, at det skulle gå den her vej, også når vi gerne ville blive i Hvide Sande. Vi syntes, det var en god mulighed, siger Jakob Kvist.
Selvom parret så det som en god mulighed, så lå den ikke lige til højrebenet – men det var nødvendigt med et karriereskift. Jakob Kvist har nemlig en fortid som minkavler.
- Det er lidt noget andet, det må man sige. Men det skræmmer os ikke. Det er spændende og udfordrende at gå ind i, siger han.
God modtagelse
Isen i køledisken er lavet på ris- eller havremælk og er dermed helt vegansk. Det samme gælder dog ikke ejerne selv.
- Nej, det er jeg ikke. Vi var også lidt skeptiske, da vi skulle smage det, men det smager godt og har en god konsistens, selvom det ikke er lavet på fløde, siger Jakob Kvist.
Og spørger man nogle af dagens første kunder, så er det heller ikke umiddelbart til at smage, at der ikke har været nogen dyr involveret, som der plejer.
- Der er jo mange, der går efter det veganske. Og der kommer folk fra hele landet herud, så jeg tror nok, at det skal blive godt, siger Annelise Jensen, som havde taget turen fra Aarhus sammen med sin mand.
- Jeg synes, det smager godt. Jeg vil gerne komme igen, siger hun.
Jakob Kvist er oprindeligt udlært inden for tekstil og har haft at gøre med service og detailhandel før. Derfor falder det ham naturligt at have kontakt med folk. Og så er han vant til at være sin egen chef.
- Vi har befundet os rigtig godt med at være selvstændige og selv kunne bestemme over vores tid, siger han.
Om fjorten dage åbner resten af caféen, hvor Sarut Khunawichai, som har erfaring fra restaurationsbranchen, kommer til at styre slagets gang. Og her kommer der til at være kød på menuen.
- Det bliver asiatisk inspireret med små lette retter og drinks og den slags. Et sted, hvor man har lyst til at komme og sidde og hygge sig, siger Jakob Kvist.
Den plantebaserede is bliver leveret fra det grønne ismejeri Ice Bakers i Thy.