Trods ADHD er Camilla snart færdiguddannet: - Det er en kæmpe sejr for mig
Camilla Bank Jonsson fandt et praktiksted, der tager hensyn til hendes diagnose. De ser den faktisk som en fordel.
Normalt tager det to år at blive multimediedesigner, men for 28-årige Camilla Bank Jonsson bliver det til fire. Nu nærmer hun sig målet.
- Det er en kæmpe sejr for mig, fordi jeg var så tæt på at droppe ud, og jeg havde faktisk aldrig nogensinde troet, jeg skulle have en uddannelse, siger hun.
For halvandet år siden, i en alder af 26 år, fik den studerende konstateret depression og blev sidenhen sygemeldt med svær depression. Derefter fik hun også at vide, at hun har ADHD, der løber i hendes familie.
Siden oktober har hun været i praktik hos sandshoppen.dk og HV-transport i Herning.
- Jeg havde jo aldrig troet, jeg skulle passe ind igen, fordi jeg har haft så mange bump på vejen.
- At jeg kunne starte her, og at de ikke så ned på, at jeg havde ADHD, men bare så det som en kæmpe fordel, er jo bare nice, siger Camilla Bank Jonsson.
Mindre rummeligt arbejdsmarkedet
Simon Jørgensen er hendes nærmeste chef. Fra starten lavede han en aftale med Camilla Bank Jonsson om, at hun kunne starte stille og roligt ud og langsomt bevæge sig op på de 30 timer, der var aftalt med skolen.
Og for ham at se er der meget positivt at sige om at have hende som kollega.
- Jeg har tænkt, at hun har noget ekstra krudt og nogle ekstra idéer. Jeg har egentlig glemt, at hun skulle være her på skåne på en eller anden måde, fordi det har kørt så godt de sidste måneder, siger Simon Jørgensen.
For samfundet er der stadig et stykke arbejde at gøre. Hvert år koster ADHD statskassen milliarder af kroner, blandt andet fordi folk med udviklingsforstyrrelser sjældnere arbejder.
Vi bevæger os nemlig mod et arbejdsmarked, hvor der er mindre plads til folk med ADHD, forklarer Peter Fallesen, der er forskningsprofessor ved Rockwool Fonden.
- Det her med at tage en 18-årig knægt med ADHD og sende ham ud i en mark, som man måske havde gjort for 100 år siden. Det skal nok fungere supergodt, men den type job er der ikke så mange af længere, siger han.
Har gjort det i 30 år
I Herning er det alligevel intet særsyn, at man ansætter folk med diagnoser. Ud over Camilla Bank Jonsson har sandshoppen.dk og HV-transport fire andre ansatte med diagnoser.
- Vi har gjort det i 30 år – prøvet at have omkring 10 procent i forskellige beskyttede stillinger, og når de så er oppe på dupperne, hjælper vi dem videre. Det vil vi blive ved med. Det giver en masse værdi, siger direktør og medejer Poul Jørgensen.
Den værdi mærker Camilla Bank Jonsson tydeligt, og hun håber på et opgør med fordomme og tabuer omkring diagnoser som hendes egen.
- Alle kan jo et eller andet, og det er for nemt bare at give op. Så jeg synes, der burde komme fokus på, at selv med en diagnose kan man godt klare et almindeligt arbejde, måske med lidt tilpasninger. For man kan, hvad man vil.
Efter planen kan Camilla Bank Jonsson kalde sig uddannet multimediedesigner til april og hun er i dag sluppet af med sin depression.