Unge talenter er i høj kurs for Danmarks rigeste mand
På 20 år har FC Midtjylland solgt akademispillere for 500 millioner kroner. Kun mesterholdene i Tjekkiet og Belgien giver mere spilletid til egenudviklede spillere end FCM.
Selv om lommerne er dybe hos FC Midtjyllands ejer og Danmarks rigeste mand, Anders Holch Povlsen, er salg for rundt regnet en milliard danske kroner alligevel en vigtig del af forretningsmodellen i FC Midtjylland.
- Det er både en god historie og en god forretning, når vi kan sælge én af vores egne drenge, siger akademichef Jacob Larsen.
Han er først for nylig blevet en del af FC Midtjyllands talentudvikling og det akademi, der nu har 20 år på bagen.
FCM var first mover herhjemme. Efter en studietur til Nantes stablede den forholdsvis unge klub i 2004 et nyt akademi på benene, der skulle tiltrække talenter fra hele landet.
I mandagens Superligasejr over Silkeborg IF havde Jacob Larsen en god historie at fortælle. For her var fem af de 11 startende spillere for FC Midtjylland vokset op på klubbens akademi.
Og det er et akademi, der rummer mange gode historier. Første store salg fra akademiet blev Simon Kjær. Den 19-årige Kjær blev i 2008 solgt for godt 30 millioner kroner til italienske Palermo. Siden er fulgt mange andre store spillersalg i kølvandet på Danmarks nu tidligere landsholdsanfører. Senest i sommeren 2023, hvor Gustav Isaksen, der stammer fra Hjerk i Salling, blev solgt for godt 110 millioner kroner til Lazio i Italien. Dermed nåede FC Midtjyllands salg af egenudviklede spillere op på omkring en halv milliard kroner.
Ingen fordel for egne talenter
I dag er FC Midtjyllands model ikke længere unik. For alle klubber i toppen af dansk fodbold satser mere og mere på at udvikle egne spillere.
- Selvfølgelig kan alle klubber godt se, at det er en god forretning, hvis man kan få en ung spiller igennem systemet og efterfølgende lave et stort salg til en udenlandsk klub, fortæller Jacob Larsen.
Men FC Midtjylland har alligevel en førerposition i dansk fodbold, idet klubbens U19-mandskab i sommer blev danske mestre for 11. gang i historien og onsdag skal forsøge at tage et stort skridt til 1/16-finalerne i Youth League, når polske Legia Warszawa venter.
I Superliga-sæsonen 2023/2024 faldt andelen af spilleminutter til egenudviklede spillere med fem procent samlet set for de 12 Superligaklubber. FC Nordsjælland skilte sig ud ved at tildele egne talenter 66,7 procent af det totale antal spilleminutter.
FC Midtjylland var den klub, der tildelte egne spillere næstflest minutter. Tallene fra www.superstats.dk viser, at FCM brugte egenudviklede spillere i 27,9 procent af de spillede minutter i Superligaen.
- Naturligvis er der en sammenhæng mellem øget købekraft i flere klubber og så et faldende antal spilleminutter til egenudviklede spillere. Men vi skal bare blive endnu bedre til at udvikle endnu bedre spillere, og det gør vi også. De spillere, der slår igennem i dag, har bare et højere niveau, og det er også nødvendigt, hvis de skal have chancen på øverste niveau, siger Jacob Larsen.
Derfor er akademichefen også glad for det samarbejde, som FC Midtjylland har med Mafra i den næstbedste portugisiske liga. Her kan de spillere, der står på spring til FCM’s førstehold, få værdifuld erfaring på et højt niveau.
- Nåleøjet til førsteholdet er blevet sværere at komme igennem. Men Mafra kan eksempelvis være det springbræt, som nogle spillere kan få gavn af for at blive endnu bedre i en tidlig alder, understreger Jacob Larsen.
Og det er præcis gode spillere, som FC Midtjyllands cheftræner først og fremmest kigger på.
- Jeg skeler ikke til spillernes alder eller, hvor de kommer fra. Er en spiller god nok, er han også gammel nok. For mig handler det om at vinde fodboldkampe, og det gør jeg kun, hvis jeg stiller med det bedste hold, fortæller FCM-cheftræner Thomas Thomasberg.
Han kan alligevel godt se den gode fortælling, når det lykkes for en akademispiller at slå igennem til Superligaholdet.
- Men spilleren får ikke chancen på Superligaholdet, fordi han er vokset op på vores akademi. Han får chancen til træning, men ikke i kamp. Jeg bliver nødt til at fastholde, at han kun får chancen for spilleminutter, hvis han fortjener den, understreger den midtjyske Superligatræner.
Tæt på toppen i Europa
I sommer var han træneren bag det fjerde danske mesterskab til FC Midtjylland. Og selv om mesterskabet kom i hus med dyrt indkøbte spillere fra blandt andet Sydamerika og Sydkorea, blev der også plads til spilleminutter til egenudviklede spillere.
Dykker man ned i tal fra www.superstats.dk og fra www.transfernmarkt.com, kan man se, at FC Midtjylland er tæt på at være europamestre i at bruge spillere fra eget akademi. Kun Sparta Prag i Tjekkiet og Club Brügge i Belgien er bedre til den disciplin end de danske mestre, når man kigger på andelen af egenudviklede spilleminutter i ligakampe hos det nationale mesterhold i de europæiske top 16-ligaer.
Sparta Prag er bedst og tildelte egenudviklede spillere 32,2 procent af det totale antal spilleminutter i sidste mesterskabssæson. FCM kommer ind på tredjepladsen med 27,9 procent af spilleminutterne til egne akademispillere som Jonas Lössl, Oliver Sørensen, Gustav Isaksen, Victor Bak, Valdemar Byskov, Aral Simsir, Mikel Gogorza, André Rømer, Nikolas Dyhr og August Priske. Tyrkiske Galatasaray dyrker til gengæld ikke den disciplin særligt meget, da kun 0,4 procent af spilleminutterne tilfaldt egenudviklede spillere.
Fra FCK til FCM
18-årige Mikel Gogorza er én af dem, der har taget de store skridt fra akademiet i Ikast og til Superligaholdet. I februar blev han den tredjeyngste FCM’er til at få debut på førsteholdet, da han som 17-årig blev sendt på banen i en Superligakamp på Brøndby Stadion. Og i dag er han noteret for i alt seks Superligakampe.
- Selv om jeg er en ung spiller, tror jeg på, at jeg finder min rolle og plads på førsteholdet, hvis jeg fortsætter med at spille mit spil og gøre mit bedste hver dag, siger Mikel Gogorza.
Som 14-årig skiftede han fra FCK til FC Midtjyllands akademi i Ikast, og selv om han lige skulle vænne sig til livet i det midtjyske, har han ikke fortrudt skiftet.
- Det har været det helt rigtige for mig. Jeg synes, klubben har stillet nogle gode rammer til rådighed for mig, hvad angår skole og akademi. Jeg har udviklet mig både som menneske og som fodboldspiller, understreger Mikel Gogorza.
Om han bliver det næste store salg fra det midtjyske akademi, ved han ikke. Men han drømmer stort.
- Selvfølgelig drømmer jeg om at gå i fodsporene på mange af de store navne, der har været her på akademiet i Ikast. Men først skal jeg altså lige bide mig ordentligt fast på førsteholdet, og derefter må Athletic Bilbao eller Arsenal, der har en baskisk manager, da gerne smide et pænt bud på bordet, siger den unge kantspiller med de baskiske rødder.