Hård kamp for at samle nok underskrifter

En ny lovændring giver borgere mulighed for at samle 50.000 underskrifter og dermed få deres sag behandlet i Folketinget. Men det er ikke en nem kamp at samle så mange underskrifter.

Esther Jakobsen prøvede at samle nok underskrifter ind, da beslutningen om placeringen af det nye supersygehus skulle tages.
Esther Jakobsen prøvede at samle nok underskrifter ind, da beslutningen om placeringen af det nye supersygehus skulle tages.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

2018 er et nyt år, og det betyder også, at mange nye lovændringer er trådt i kraft. En af de lovændringer er muligheden for, at borgere kan samle over 50.000 underskrifter og efterfølgende få deres sag bragt til første behandling i Folketinget.

Inden loven trådte i kraft 1. januar, har mange borgere prøvet at samle nok underskrifter til at påvirke beslutninger blandt andet fra politikeres side. Esther Jakobsen fra Hvidbjerg forsøgte i tre år at påvirke beslutningen om, at det nye supersygehus skulle placeres i Gødstrup. Hun ville gerne have sygehuset meget tættere på Holstebro.

- Jeg startede underskriftsindsamlingen, fordi det ikke kunne være rigtigt, at man bare fra toppen i vores område sagde, at de ikke var interesseret i vores sundhed ved at placere sygehuset så langt væk, siger Esther Jakobsen.

I 2008 havde Esther Jakobsen samlet over 44.000 underskrifter, som hun og mange andre kørte til Christiansborg med. Hun mener, at hvis den nye lov dengang havde været gældende, havde hun og de andre indsamlere højst sandsynligt fået indsamlet de 50.000 underskrifter.

Ikke forgæves

Sygehuset blev, trods mange underskrifter, placeret i Gødstrup, men Esther Jakobsen mener ikke, at arbejdet var spildt, selvom det var nogle hårde år.

- Det trak tænder ud, men jeg fik så meget opbakning fra folk i hele vores område. Der var mange, der gerne ville skrive under og hjælpe. Det var en sag, der rørte rigtig mange borgere. Det giver kræfter til at fortsætte. De (politikere, red.) skal ikke bare tromle os ned. Men Holstebro sygehus har vi ikke, siger Esther Jakobsen.

Esther Jakobsen var også tidligere med til at samle underskrifter ind, da hospitalet i Hvidbjerg skulle nedlægges. 

Underskrifter mod vindmøller

Netop den nye mulighed er en række foreninger, der er imod de kystnære vindmølleprojekter, gået sammen om. Med en underskriftsindsamling håber de at kunne nå 50.000 underskrifter og dermed få politikere til at revurdere møllerne ved Vesterhav Syd ud for Hvide Sande og ved Vesterhav Nord ud for Thyborøn. Her er begge projekter ellers blevet vedtaget i Folketinget.

- Det er meget svært at nå de 50.000 underskrifter, men vi vil gøre forsøget. Lykkes det ikke, så vil vi bruge det antal underskrifter, som vi nu måtte få, på bedst mulig måde, siger Preben Greibe, som er formand for foreningen Stop Vesterhav Syd.

Indtil videre har foreningen indsamlet over 3500 underskrifter, og de håber at kunne indsamle mange flere.

1:59
Hård kamp for underskrifter.