Medarbejder fik sin arm mast: Nu får virksomhed kritik for sin sikkerhed

Manglende afskærmning og manglende sikkerhed omkring rengøringsprocedure har fået Arbejdstilsynet til at give to påbud til grovvarekoncern.

Vestjyllands Andel er et dansk landbrugs- og grovvareselskab. Ulykken skete på deres afdeling i Tvis ved Holstebro.
Vestjyllands Andel er et dansk landbrugs- og grovvareselskab. Ulykken skete på deres afdeling i Tvis ved Holstebro.
Foto: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

Vestjyllands Andel har nu fået kritik af Arbejdstilsynet efter en arbejdsulykke 6. januar, hvor en 54-årig mand fik klemt sin arm ved enden af et transportbånd på virksomhedens afdeling i Tvis.

Det viser en aktindsigt, TV MIDTVEST har fået fra tilsynet om sagen.

Politikommissær Torben Ladefoged fra lokalpolitiet i Holstebro fortalte dagen efter ulykken, at den 54-årige medarbejders arm var blevet ”godt kvæstet”, og at han var endt på sygehuset.

Arbejdstilsynet har givet Vestjyllands Andel både et strakspåbud og et påbud efter at have besøgt virksomheden og undersøgt forholdene, viser aktindsigten.

Den 54-årige forklarede under besøget, at transportbåndet var i gang med oprensning af raps, da han modtog en fejlmelding på anlægget. Derfor gik han op på en gangbro, der løber parallelt med båndet for at se, hvad der skabte fejlen.

Her så han, at der var fygesne eller fugt på transportbåndet, og det fik båndet til at glide på valsen, som ellers driver båndet rundt. Derfor hentede han lidt sand og smed det ind på valsen – dog uden effekt og uden at slukke anlægget, står der i rapporten fra Arbejdstilsynet.

Herefter forsøgte han at tørre båndet af med en klud, men kluden kom i kontakt med valsen, så den 54-årige kom i klemme mellem valsen og båndet. For at komme fri måtte han ringe til en kollega i nærheden, som han kunne guide til at slukke anlægget i kontrolrummet og tilkalde hjælp, står der videre.

Det er her for enden af transportbåndet, at medarbejderen kom i klemme med sin arm.
Det er her for enden af transportbåndet, at medarbejderen kom i klemme med sin arm.
Foto: Arbejdstilsynet

Virksomheden har derfor fået et strakspåbud om med det samme at finde en løsning, som sikrer, at transportbåndet altid bliver standset helt og ikke kan sættes i gang, når det er ved at blive rengjort.

Arbejdstilsynet har desuden givet virksomheden et påbud om at få bragt sikkerheden omkring transportbåndet i orden.

Tilsynet vurderer, at der ikke har været sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarlig afskærmning af påløbet i den ene ende af båndet, fordi der simpelthen ingen afskærmning var.

Virksomhed tager påbud seriøst

Strakspåbuddet skulle være efterkommet 21. januar, mens virksomheden har til 20. februar til at få styr på afskærmningen.

Brian Bøgh Kristensen, der er kommunikationschef ved Vestjyllands Andel, oplyser, at de har efterkommet strakspåbuddet, mens de stadig arbejder på at lave en form for afskærmning. 

- Vi tager påbuddene seriøst og laver tiltag ud fra dem. Vi er også i gang med at udrulle en nødstops-wire til alle vores transportbånd, som medarbejderne kan hive i ved nødsituationer, siger han. 

Burde I ikke have lavet alle de her tiltag tidligere?

- Vi har en dygtig arbejdsmiljøorganisation, som løbende vurderer vores arbejdsplads og er i tæt dialog med Arbejdstilsynet og som gør alt for at sikre vores medarbejdere. Vi gør alt, hvad vi kan for at leve op til kravene, og det vil vi fokusere endnu mere på nu. 

Brian Bøgh Kristensen ønsker ikke at oplyse tilstanden på manden, der fik sin arm i klemme. 

Kommunikationschefen fortæller desuden, at det er første gang, at virksomheden har sådan en arbejdsulykke.