Tilsyn sat på plads: Brande Åcenter må gerne bruge videoovervågning

To gange fik Brande Åcenter påbud mod at videoovervåge en beboer. Nu har Ankestyrelsen underkendt Socialtilsyn Midt og givet Brande Åcenter ret.

3:11
Socialtilsynet havde givet Brande Åcenter påbud mod at bruge videokamera i en beboers værelse. Det ophæves nu og gælder dermed ikke længere.
Foto: Mikkel Eskelund

Onsdag har de armene oppe over hovedet på Brande Åcenter. De har netop modtaget en afgørelse fra Ankestyrelsen, der modsætter sig Socialtilsyn Midt og giver Brande Åcenter ret i en længerevarende sag om videoovervågning.

- Det er en beslutning, der er rimelig afgørende for borgerne og medarbejdere på Brande Åcenter, siger centerleder ved Brande Åcenter Sidsel Nielsen. 

Tidligere på måneden beskrev TV MIDTVEST, hvordan bostedet Brande Åcenter måtte trodse to påbud fra Socialtilsyn Midt for - efter eget udsagn - at gøre livet sikkert for en mandlig beboer. 

Brande Åcenter havde sat et kamera op på mandens værelse for at kunne overvåge ham om natten, hvor han kunne blive til fare for sig selv. På den måde kunne personalet se, hvorvidt beboeren var rolig, uden at skulle forstyrre ham i hans nattesøvn. 

Det var med fuld opbakning fra mandens forældre og værge.

- Han reagerer ikke på, at kameraet er tændt, men kommer jeg helt ind i hans soveværelse og tænder lidt lys for at se ham, så reagerer han. Så det er mindre indgribende at have kameraet, end at nattevagten skal ind og kigge til ham, sagde mandens far, Magnus Moesgaard dengang. 

Magnus Moesgaard er far til beboeren, der har videoovervågning på værelset. Han har hele tiden bakket bostedet op.
Magnus Moesgaard er far til beboeren, der har videoovervågning på værelset. Han har hele tiden bakket bostedet op.
Foto: Mikkel Eskelund, TV MIDTVEST

Ikke desto mindre vurderede Socialtilsyn Midt, at videoovervågning var for langt at gå.

- Det, at blive overvåget med kamera med billede på i eget hjem, er et meget stort indgreb i ens privatliv. Det er åbenlyst for os alle. Det er reguleret meget skarpt, om man kan det eller ej. Det vurderer vi ikke, at man kan i det konkrete tilfælde, sagde Ulla Bitsch Andersen, der er tilsynschef ved Socialtilsyn Midt, dengang til TV MIDTVEST.

Tager afgørelsen til efterretning

At blive frataget muligheden for at overvåge med video på beboerens værelse ville forældrene og personalet på Brande Åcenter dog ikke gå med til uden kamp. I samarbejde med Ikast-Brande Kommune ankede de sagen til Ankestyrelsen, der nu har taget stilling i sagen. 

Brande Åcenter må gerne bruge videoovervågning i plejen af den mandlige beboer. 

- Jeg har megabegejstring og optur over afgørelsen. Nu må vi bruge kameraet - med måde. Det skal stadig være på de rette tidspunkter, og det må ikke gemmes, men det er også helt på sin plads, siger centerleder Sidsel Nielsen.

Hos socialtilsynet har de også modtaget afgørelsen, og den tager de til efterretning. 

- Vi er blevet underkendt, fordi vi og ministeriet er af den opfattelse, at det her ikke er omfattet af tv-overvågningsloven. Men det er det, mener Ankestyrelsen, og derfor siger styrelsen også, at det slet ikke er os, der skal tage stilling til det. Det skal Datatilsynet, siger Ulla Bitsch Andersen, der er tilsynschef ved Socialtilsyn Midt.

Tilsynschefen oplyser i øvrigt, at Ikast-Brande Kommune ikke længere skal indberette angående videoovervågningen. 

- Hvad de nu skal i forhold til Datatilsynet, kan jeg ikke udtale mig om, siger Ulla Bitsch Andersen.

TV MIDTVEST forsøger at få en kommentar fra Datatilsynet. 

12:37
I begyndelsen af februar fik TV MIDTVEST fuld adgang til Brande Åcenter, der gerne ville vise arbejdsforholdene