Grød, karper og junkfood: Sådan ser julemiddagen ud i andre lande
Mens vi sværger til sovs og kartofler, er der alt fra grød i loftet, karper i badekarret og junkfood på menuen rundt omkring i verden juleaften.
Julen er ikke bare hjerternes fest, men også mavernes.
Næsten hver anden dansker har prøvet at proppe sig med så meget julemad, at de blev utilpasse af det. Det viser en undersøglse lavet af YouGov for chipsvirksomheden Taffel. Chips, and og risalamande er danskerne dog alene om at spise juleaften, men rundt omkring i verden kommer der til gengæld helt andre ting på bordet.
Sverige: Kötbullar og lutefisk
Mens 74 procent af danskerne spiser flæskesteg og 84 procent får and ifølge Taffels juleundersøgelse, er svenskerne så vilde med deres kötbullar, at det er en del af deres ‘julbord’. Den 24. december får de blandt andet kötbullar og lutefisk, men også mere traditionelle ting som marineret sild, laks, pølser, skinke, patéer, rødbedesalat og svensk knækbrød.
I Finland og Sverige deler vi næsten juletradition, da de spiser risengrød med en mandel i - men altså uden flødeskum og hakkede mandler, som gør det til risalamande, der er en dansk opfindelse. I Sverige kan det dog diskuteres, om det altid er en fordel at få mandlen: Her siger man nemlig, at den person, der får mandlen, skal giftes næste gang.
Norge: Syv slags småkager
Nordmændene holder fast i flæskesteg, frikadeller og julepølser. Men så tilføjer de surkål med kommen, tørrede, røgede lammeribben, kålrabimos, ærtestuvning, torsk med smeltet smør i hakkede æg og igen lutefisk - torsk, der er ludbehandlet, tørret og dampet.
Når du er kommet igennem den omgang, venter der syv forskellige slags hjemmebagte småkager i Norge. I Danmark er det ikke lige så almindeligt. Det er kun 48 procent af os, der selv bager småkager og 44 procent, som selv laver konfekt.
Grønland: Hval og rensdyr
I Grønland får nogle flæskesteg, and, gås og kalkun, men det er lige så normalt at få både sæl, hval, ørred, moskusokse og sågar julemandens hjælpere: Rensdyr.
Tyskland: Knödel og wurst
Ser vi mod Tyskland, er udgangspunktet godt. De får gås, and og kalkun i julemåneden. Dog spiser de det med knödel, der er kogte boller af kartoffelmos. Hvis der er noget, tyskerne elsker, så er det ‘wurst’. Juleaften er ingen undtagelse, og her får de noget, de fleste herhjemme vil forbinde med sommermånederne, nemlig pølser og kartoffelsalat. Faktisk spiser 39 procent af fynboerne også pølser juleaften i form af julemedister. I resten af landet er det dog knapt så udbredt.
Rusland: Grød i loftet
Russerne har en tradition med at spise julegrøden kurtya, men de holder sig ikke kun til at spise den: Grøden bliver også kastet op i loftet. Sidder den fast, bliver høsten god næste år.
I Slovakiet og Ukraine er grød skiftet ud med budding, og jo mere der sidder fast, jo heldigere er du. I både England og Irland kommer man heller ikke uden om budding i form af Christmas Pudding, som de dog holder på tallerkenen.
Polen: Levende karper
I Polen tager man det bogstaveligt, at ingen bør være alene juleaften. Derfor er der altid dækket op til en ekstra gæst ved bordet. Det er dog ikke kun ved bordet, de er åbne for gæster, for i badekarret svømmer der karper rundt. Selvom polakkerne selv siger, at de faster juleaften, betyder det blot, at de ikke spiser kød. Derfor er der fisk på bordet - og i badekarret, da karperne først bliver slået ihjel lige inden middagen.
På første juledag holder polakkerne en slags julefrokost, hvor de får 12 + 1 retter bestående af blandt andet karpe og rødbedesuppe for at mindes Jesus’ tolv disciple og fødselaren selv. Maden skylles ned med vodka, hvor vi er mere til snaps.
Portugal: Find bønnen og giv kage
I Portugal får de noget, der tilnærmelsesvis kan minde om en af de danske nytårsretter: Torsk, kartofler og kål. Desserten består af en frugtkage kaldet ‘Bolo Rei’, der gemmer på en enkelt bønne. Her fungerer det nærmere som en straf end en mandelgave, for den der finder bønnen, skal sørge for kagen året efter.
Omkring 1500-tallet var det også en bønne, man skulle finde i Danmark, og den der fandt den, var konge for en aften.
Japan: Jul på KFC
Når det gælder mærkelig julemad, er det nok Japan, der tager prisen. Selvom de ikke fejrer jul, er det blevet en tradition for japanerne at spise på fastfoodrestauranten Kentucky Fried Chicken, der er kendt for friteret kylling.
Det startede i 70’erne, da turister savnede kalkunen juleaften og fandt trøst i den fedtede spand med sprøde kyllingevinger. Traditionen er dog ikke længere forbeholdt turisterne. Japanerne bestiller også selv bord på den amerikanske fastfoodkæde flere måneder i forvejen.