Første pyrolyseanlæg i landsdelen: Din afføring bliver til gødning og overskudsvarme

Et nyt anlæg i Harboøre skal lave miljørigtig gødning til landbruget og levere overskudsvarme til forbrugerne i Lemvig Kommune.

Bestyrelsesformand i Lemvig Vand, Steffen Damsgaard, ved det nye pyrolyseanlæg i Harboøre, hvor alt spildevandsslam fra Lemvig Kommune i fremtiden skal håndteres
Bestyrelsesformand i Lemvig Vand, Steffen Damsgaard, ved det nye pyrolyseanlæg i Harboøre, hvor alt spildevandsslam fra Lemvig Kommune i fremtiden skal håndteres
Foto: Jakob Fenger, TV MIDTVEST

Måske kender du pyrolyse fra din ovn i køkkenet. Her sørger høje temperaturer for, at skidt bliver fjernet effektivt fra ovn og låge. 

Og nu bliver teknikken kørt op i stor skala i landsdelens første pyrolyseanlæg, hvor spildevandsslam skal behandles på en ny og anderledes måde.

Det er Lemvig Vand, der har investeret 25 millioner kroner i det nye anlæg, som snart står klar i Harboøre.

- Groft sagt kan man sige, at det er vores egne efterladenskaber, som bliver lavet til energi og gødning, og det kan bruges på en klimaeffektiv måde, siger bestyrelsesformanden for Lemvig Vand, Steffen Damsgaard.

Fremover skal 3300 tons slam fra hele kommunen igennem det nye anlæg, som varmer det tørrede slam op i en ovn med temperaturer op til 750 grader.

- Varmen nedbryder de miljøskadelige stoffer, og tilbage er kun 10 procent af den oprindelig mængde slam i form af biokul, som kan bruges til blandt andet gødning på marker, fortæller Steffen Damsgaard.

Derudover producerer anlægget masser af overskudsvarme, som senere vil komme forbrugerne til gode i radiatorerne. 

Dermed er det også slut med at deponere eller brænde slammet af, som det tidligere er gjort i blandt andet Lemvig Kommune:

- Det bliver sværere og sværere at deponere slammet, blandt andet fordi det indeholder en større mængde PFAS. Der kan også være andre miljøskadelige stoffer i slammet, som for eksempel medicinrester og mikroplast. Med pyrolyseteknikken kan vi frigøre mange af de stoffer og samtidig få en gevinst i den anden ende, forklarer Steffen Damsgaard.

Stor miljøgevinst

Det er virksomheden AquaGreen i Roskilde, der står bag anlægget i Harboøre. Og her forventer kommerciel direktør, Henning Schmidt-Petersen, at pyrolysen får en afgørende grøn rolle i fremtiden.

- Den vigtigste miljøgevinst ved det her er, at vi beskytter vores grundvand, som i dag er truet af forurening mange steder. Vi nedbryder nemlig alle de skadelige stoffer i slammet med pyrolysen, siger direktøren.

Derudover kan teknikken reducere CO2-udledningerne, som kommer fra det slam forsyningsselskaberne opbevarer og efterfølgende kører ud på marker rundt omkring i landet.

Fra uge 43 vil der være testkørsler af anlægget i Harboøre, som officielt bliver indviet i løbet af december. Men allerede nu har projektet vakt international opmærksomhed.

Pyrolyseanlægget er nemlig i finalen i konkurrencen ”Solar Impulse Pioneer Awards”, som afgøres senere onsdag i Bruxelles.

Lemvig Vand er en ud af tre finalister i kategorien ”forsyning”, hvor ikke færre end 160 initiativer på forhånd er indstillet.