Sag om politileder tiltalt for krænkelser springer i øjnene på Kvinfo

Arbejdspladser har et særligt anvar for at sikre, at der ikke er sexisme og seksuel chikane mellem de ansatte, lyder det fra Kvinfo.

Det er usædvanligt, at sager om seksuelle krænkelser på en arbejdsplads skal prøves ved en domstol.

Det fastslår direktør i Kvinfo Henriette Laursen, efter det tirsdag er kommet frem, at en leder i Midt- og Vestjyllands Politi kræves fængslet for at have krænket en eller flere ansatte ved en julefrokost i politiet.

- Det er usædvanligt, at den forsøges tacklet i det strafferetlige system. De fleste sager af denne karakter søges normalt løst i det ansættelsesretlige system, skriver direktøren i en mail til TV MIDTVEST.

Henriette Laursen understreger, at hun udtaler sig generelt og ikke har kendskab til den konkrete sag.

Henriette Laursen er direktør i Kvinfo.
Henriette Laursen er direktør i Kvinfo.
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Ifølge sagens anklageskrift skulle lederen 8. december 2023 have stået bag otte blufærdighedskrænkelser i tidsrummet fra klokken 18 til 01 på en af politikredsens arbejdspladser.

På baggrund af en efterforskning har anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi nu vurderet, at politilederen bør straffes med fængsel for krænkelserne.

- Du kan komme langt i politiet, hvis du vil

I et af tilfældene skulle politilederen blandt andet have taget fat på brysterne uden på tøjet og holdt ved dem.

Derudover er politilederen, ifølge anklagemyndigheden, også kommet med flere verbale blufærdighedskrænkelser.

Politilederen skulle blandt andet have sagt ”du er en god pige, og du er en god betjent” og ”du kan komme langt i politiet, hvis du vil” eller lignende samtidig med, at han flyttede sin ene hånd ned til balle og klemte til uden på tøjet af en kvinde.

- Krænkelser kommer tit til udtryk ved, at man misbruger den magtposition, man har, vurderer Christian Groes, der er kønsforsker ved RUC og forfatter til bogen Gid min chef var høvding.

TV MIDTVEST har tirsdag været i kontakt med den hjemsendte politileder. Han ønsker ikke at kommentere sagen.

Viborg Folkeblad har tidligere beskrevet, at episoderne skulle have fundet sted i forbindelse med en julefrokost på arbejdspladsen.

- Seksuelle krænkelser sker ofte i forbindelse med f.eks. julefrokoster og alkoholindtag, skriver Henriette Laursen.

Tiderne har ændret sig

Der er nedlagt navneforbud i sagen. Derfor er der grænser for, hvilke detaljer om politilederen, TV MIDTVEST kan gengive.

TV MIDTVEST kan dog fortælle, at der har været tale om en leder med flere ansatte under sig. Netop sager, hvor der er tale om en leder, der skulle have krænket ansatte, er udtryk for en særlig problemstilling.

- Seksuel chikane handler om magt, og det er særligt svært at sige fra overfor, hvis det sker i et ulige magtforhold, skriver Henriette Laursen.

Den udlægning deler Christian Groes.

- Når der så alligevel kommer sager frem, kan det være udtryk for, at flere siger fra hurtigere end de har gjort før.

- Der er sket et positivt normskifte, forstået på den måde, at dem, der oplever noget ubehageligt og får deres grænser overskredet, ikke går og putter med det længere, siger kønsforskeren.

Henriette Laursen fra Kvinfo peger på, at arbejdspladser har et særligt anvar for at sikre, at der ikke er sexisme og seksuel chikane mellem de ansatte.

- Det er vigtigt, at arbejdspladsen arbejder med at forebygge sexisme og seksuel chikane, da blot en enkelt sag kan være tegn på, at der er en kultur på arbejdspladsen, der muliggør at krænkelser kan finde sted, skriver hun.

Christian Groes oplever, at flere arbejdsgivere i kølvandet på flere metoo-sager tager grænseoverskridende adfærd tilsvarende alvorligt:

- Udviklingen er helt overordnet, at man lyttere mere til de ansatte trivsel og velbefindende.

Tolererer ikke krænkende handlinger

Midt- og Vestjyllands Politi oplyser i et skriftligt svar til TV MIDTVEST, at man ikke tolererer krænkende handlinger mellem ansatte i politikredsen.

- Sådanne handlinger er helt uforenelige med organisationens værdigrundlag om at være en god arbejdsplads præget af et respektfuldt samarbejde. Ledelsen vil handle resolut, hvis den bliver bekendt med grænseoverskridende adfærd eller krænkende handlinger, skriver politikredsen.

Politiet oplyser videre, at der er tale om en igangværende personalesag. Derfor har man endnu ikke taget stilling til ansættelsesretlige konsekvenser.

Det er uvist, hvordan politilederen forholder sig til anklagerne, da hverken Retten i Viborg eller Syd- og Sønderjyllands Politi har haft mulighed for at oplyse, hvilken forsvarer der skal repræsentere politilederen i retten.

Retten i Viborg oplyser til TV MIDTVEST, at sagen endnu ikke er berammet.

Forsidefoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix