Har du bestilt julemiddagen i år? Så er du langt fra den eneste

Flere og flere bestiller julemaden færdiglavet i stedet for selv at bruge flere timer i køkkenet. Ifølge madhistoriker er der en logisk forklaring.

0:28
Hør, hvorfor midt- og vestjyder vælger den nemme løsning.

Vi tyr til den nemme løsning med færdigretter i hverdagen, når aftensmaden skal på bordet.

Og det er ingen undtagelse, når kalenderen siger 24. december.

Flere og flere bestiller nemlig julemiddagen udefra, og hos Meny i Herning oplever de i år dobbelt så stor efterspørgsel på julemenuer sammenlignet med sidste år.

Ifølge madhistoriker på Det Grønne Museum og ekspert i julemad, Bettina Buhl, er det langt fra overraskende.

- Det er en logisk følge af, at vi er vant til at købe os fra madlavning og den lidt vanskelige disciplin, hvis man ikke er vant til at være i køkkenet, fortæller hun.

Men den bestilte julemiddag skyldes også, at det kan tage mange timer at tilberede maden.

- Det handler også om, at vi alle skal hygge os, og at vi ikke skal bruge rigtig lang tid i køkkenet - og ovenikøbet bruge tid på at handle ind først - og så derefter google alle disciplinerne; hvordan får jeg en sprød flæskesteg? Og hvordan bruner jeg kartofler?, forklarer Bettina Buhl, der mener, det for mange er tidskrævende.

0:51
Madhistoriker Bettina Buhl fortæller, hvorfor flere og flere køber julemiddagen færdiglavet.

Traditionerne holdes - med lidt nyt

Ifølge julemadseksperten er duften af julemaden dog langt fra ændret, uanset om den bestilles færdiglavet eller bliver lavet fra bunden i eget køkken.

Grundingredienserne er de samme, som er kendte gennem generationer. Men da julen handler om, at alle skal hygge sig, så er der alligevel kommet lidt nyt til, fortæller Bettina Buhl.

- Vi har en problematik, som vi skal tilgodese. Den handler om, at nogle i selskaber ikke spiser kød, så der kan være et alternativ, for alle skal have det godt, for det handler julen om, forklarer hun.