Kræver erstatning for misbrug på børnehjem: - Det var et kæmpe svigt fra staten

Myndighederne vidste mere om overgrebene på vestjysk børnehjem, end man hidtil har troet, lyder det i stævningen .

0:15
Hør hvorfor René Madsen kræver erstatning.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Tre mænd og 10 kvinder kræver nu erstatning af staten for de overgreb, de var udsat for, mens de var anbragt på børnehjemmet Solgården i Tarm. 

De kræver hver 300.000 kroner af Social- og Boligministeriet.

- Det, der er foregået på det børnehjem, er et kæmpe svigt fra statens side. Det burde aldrig være sket, siger en af de 13, den 67-årige René Madsen.

Han blev anbragt på Solgården som treårig og var der i 13 år. Han fortæller, at han blev misbrugt seksuelt af nogle af de store drenge og udsat for psykisk og fysisk vold af forstanderen på det missionske børnehjem.

- Det var mere eller mindre dagligdag. Hvis du ikke hørte efter, fik du røvfuld. Og hvis du ikke passede ind i den måde, man skulle gebærde sig på, fik du tæsk. Så simpelt var det, husker René Madsen.

Overgrebene på det nu lukkede børnehjem kom for alvor til offentlighedens kendskab, da forfatteren Peter Øvig Knudsen i bogen Dem som ikke tier beskrev, hvordan mange af pigerne blev misbrugt seksuelt af forstanderen.

Reagerede ikke på klager

Det er advokatfirmaet Kontra Advokater i København, der kører sagen. Advokaterne Emil Kiørboe og Helena Reumert Gjerding mener at kunne føre bevis for, at myndighederne havde et større kendskab til overgrebene, end man hidtil har troet. 

De peger på, at der i 1960´erne kom flere klager fra børnene over forstanderen. 

- Vi mener at kunne dokumentere, at man har haft kendskab til børnenes beretninger om blandt andet seksuelle overgreb. Man har behandlet klagesager og så videre, men man har altså ikke grebet ind og forhindret disse overgreb, siger Emil Kiørboe.

Social- og Boligministeriet bekræfter over for TV MIDTVEST, at man har modtaget stævningen, men har ellers ingen kommentarer til sagen i øjeblikket. 

René Madsen understreger, at han ikke kræver erstatning for at få hævn, men han håber, at man med stævningen kan være med til at placere et ansvar. Og hvis ministeriet følger kravet, er han ikke i tvivl om, hvad pengene skal bruges til.

- Det kan hjælpe mig, så jeg har råd til at fortsætte hos min psykolog, for det har jeg brug for. Det er den ene grund til, at jeg gør det. Den anden er, at jeg synes, at de - altså staten - har været nogle røvhuller, som ikke fik stoppet overgrebene, siger han.

Børnehjemmet Solgården blev drevet af Luthersk Mission fra 1949 til 1976. Den omtalte forstander døde i 2001.

Luthersk Mission har tidligere givet de personer, der blev udsat for overgreb, en uforbeholden undskyldning og tilbudt dem hver 17.000 kroner til psykolog- eller terapeutbehandling.

For godt et år siden fortalte René Madsen sin historie om tiden på børnehjemmet i forbindelse med udgivelsen af Peter Øvig Knudsens bog "Dem som ikke tier". Hør mere om historien i videoen nedenfor.