Ansvaret er uklart i krisesituationer - det bliver der nu rettet op på

Der har i flere år manglet en overordnet myndighed i krisesituationer, lyder det fra flere beredskabsdirektører.

Danmark skal rustes bedre til at sikre blandt andet hospitaler, kraftværker, elnettet og vandværker, og derfor præsenterede regeringen i dag et ministerium for samfundssikkerhed og beredskab.

Og det er der hårdt brug for – især i krisesituationer, lyder det fra flere beredskabsdirektører.

- Det er den helt, helt rigtige vej at gå. Vi har kæmpet for det i flere år. Og med et nyt trusselsniveau, som vi ikke har set før, er der i endnu højere grad brug for en overordnet myndighed, siger Claus Bo Nielsen, beredskabsdirektør i Nordvestjyllands Brandvæsen.

Det var også det, statsministeren lagde vægt på til pressemødet, da i alt tre nye ministerier blev præsenteret.

- Vi er i en ny situation både sikkerhedspolitisk og beredskabsmæssigt. Det overordnede ansvar er uklart, og derfor udpeger vi i morgen en ny minister for samfundssikkerhed og beredskab, siger Mette Frederiksen (S).

Beredskabsdirektøren fremhæver både sidste vinters snestorm og tiden med corona som eksempler på situationer, hvor der manglende et ministerium.

- Vi så det allerede under corona, at der manglede en overordnet myndighed, og det samme med snestormen i vinter, hvor der måske var tre-fire spidsplove i brug, men vi havde endnu flere til rådighed andre steder. Det kan ikke undgås, at man går i forskellig retning, når både kommuner, regioner og staten bliver aktiveret i en krisesituation. Det bliver rigtig spændende, siger han.

Claus Bo Nielsen er beredskabsdirektør i Nordvestjyllands Brandvæsen.
Claus Bo Nielsen er beredskabsdirektør i Nordvestjyllands Brandvæsen.
Foto: Pernille Leftes, TV MIDTVEST

Spændt på omfanget

Spændende er også det ord, beredskabsdirektøren i Nordjyllands Beredskab, Diana Sørensen, bruger om det nye ministerium.

- Det er spændende, og det giver god mening, alt efter hvad der bliver omfattet. Vi er fordelt på forskellige ministerier nu, og det giver mening at samle det.

Lige som Claus Bo Nielsen håber hun på en mere entydig styring fra ét sted.

- Jeg håber, der kommer en tydelig ansvarsfordeling og landspolitisk retning for, hvad vi gør ved store hændelser, for lige nu er det både kommuner og beredskaber, der står for beskyttelse af borgere, men hvem har egentlig den opgave, siger Diana Sørensen

Foruden et ministerie for samfundssikkerhed og beredskab kommer der også et ministerie for Europa samt et for implementering af den grønne trepart.

Ministrene i de nye ministerier bliver præsenteret torsdag i forbindelse med en ministerrokade.