Børn og unge taber på spil: - Vi frygter, at vi snart ikke kan følge med længere

Selvom børn som udgangspunkt ikke må spille om penge, så er spil et stigende problem for unge mellem 12 og 17 år. 24.500 unge har spil-problemer. Heraf har de 2600 alvorlige problemer.

Spil
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Selvom børn og unge ikke må spille spil, hvor der er penge på højkant, så er spil alligevel blevet et alvorligt problem.

Oddsene for at få problemer med spilafhængighed er faktisk nu lige så dårlige for børn og unge, som de er for voksne. Og det er noget, der bekymrer centerlederen for Center for Ludomani, Henrik Thrane Brandt.

Han fortæller, at det ikke sjældent er forældrene, der har åbnet en spilkonto til barnet - i bedste mening. Helt uden at tænke over konsekvenserne.

- Er man ung og går i skole samtidig med at man har en spilafhængighed, så går det altså ud over skolegangen, fortæller Henrik Thrane Brandt, centerleder for Center for Ludomani.

En undersøgelse Rambøll har lavet for Spillemyndigheden i 2022 viser, at det specielt er online kasino-spil og væddemål, som skaber problemer for de 24.500 unge, der har problemer med spil. 

Samme undersøgelse viser også, at andelen af unge med alvorlige spilproblemer er den samme som hos voksne.

Følge pengene

Spørger man Center for Ludomani hvad årsagen er, så skal man følge pengene.

- Spilindustrien er suverænt den industri Danmark, som bruger flest penge på markedsføring. Det betyder, at spil er meget synlige, og derfor er det blevet normalt at spille, fortæller Henrik Thrane Brandt.

Henrik Thrane Brandt, centerleder for Center for Ludomani.
Henrik Thrane Brandt, centerleder for Center for Ludomani.
Foto: Pressefoto

Han henviser samtidig til, at man gemmer andre ting væk, som man mener er usunde. Cigaretter eksempelvis.

- Der mangler en forståelse for, hvor ødelæggende spilafhængig kan være. Hver gang vi har en person, der er spilafhængig, så er der fem-seks andre, som er viklet ind i løgnene og smerten, der følger med, fortæller han.

Sportsfolk spiller også

Men det er ikke kun børn og unge, som er i farezonen. Elitesportsfolk er en anden gruppe, som er i farezonen.

Ifølge Center for Ludomani har 64 procent af DIF's eliteatleter spillet penge på en kamp det seneste år - mod 10 procent i den øvrige befolkning. En af dem der har haft spilproblemerne tæt inde på livet er den tidligere elitehåndboldspiller Claus Kjelgaard.

- Da jeg startede i det professionelle miljø, var online poker det nye. Jeg blev fanget af konkurrence-elementet i det. Jeg mente selv, at jeg kunne styre det, men det kunne jeg ikke, fortæller Claus Kjelgaard.

Claus Kjeldgaard mener, at hans spilafhængighed kan have påvirket hans præstationer på banen. (Foto Henning Bagger / Scanpix 2016)
Claus Kjeldgaard mener, at hans spilafhængighed kan have påvirket hans præstationer på banen. (Foto Henning Bagger / Scanpix 2016)

Han bor i dag på Mors og stoppede i professionel håndbold for fem år siden, efter blandt andet have spillet for Mors-Thy.

Claus Kjeldgaard fik hjælp til sin spilafhængighed af Center for Ludomani efter at hans kone gav ham et ultimatum.

- Nu vælger du mig eller dit spil, sagde hun. Det er det bedste, hun nogensinde har gjort for mig, fortæller Claus Kjeldgaard, der medvirker i podcasten 'Spiller til Spiller', der udgives af Spillerforeningen.

Ifølge Center for Ludomani er han langt fra den eneste elitesportsmand, der har spillet for meget. Årsagen skal måske findes i, at mange elitesportsfolk har en god økonomi. De har god tid, og de mener selv, at de ved en del om sport. Så derfor ligger det ligefor at gamble på sportsresultater.

- Elitesportsmiljøet er et højrisikofelt, og det er også grunden til at vi havet en kampagne målrettet netop denne gruppe, fortæller centerlederen for Center for Ludomani, Henrik Thrane Brandt.

Ingen forskning

Henrik Thrane Brandt håber, at der snart kommer ny lovgivning på området.

- Helt generelt er gruppen, der er i risiko for at udvikle ludomani tredoblet inden for de seneste tre år, så vi frygter, at vi på sigt ikke kan følge med mere, fortæller han.

Han håber blandt andet, at der snart bliver indført et spillekort, der forhindrer de helt unge i at spille i kioskerne. Og at det bliver obligatorisk for udbydere af online-spil at have automatiske spilskannere, som spotter folk med tendens til ludomani.

- Og så har vi brug for, at der bliver forsket på området. Vi ved simpelthen for lidt om, hvordan vi kommer ludomani til livs, slutter Henrik Thrane Brandt.