Efter voldsepisoder på skole: - For nogle er det desværre dagligdagen
Vold mod lærere er et udbredt problem i landets folkeskoler, siger formand for Vestjysk Lærerforening.
Det er ikke kun på Vestre Skole i Viborg, at lærere bliver udsat for fysisk vold af elever.
En undersøgelse fra i år foretaget af Danmarks Lærerforening viser, at 37 procent af af lærerne og børnehaveklasseledere i folkeskolen er blevet udsat for slag, spark, skub eller spytklatter i det seneste år.
- Der er tale om et generelt problem. Det er ikke kun noget, vi ser på store eller små skoler. Vi ser det på skoler i hele landet, siger Helle Døj, der formand for Vestjysk Lærerforening.
TV MIDTVEST har tidligere fortalt, at medarbejdere på Vestre Skole i Viborg har været udsat for slag, spark og verbale trusler fra særligt én af skolens elever.
Ifølge Helle Døj er der sket en stigning af volden mod lærere de seneste ti år. Noget der ifølge lokalformanden kan have store konsekvenser for de ansatte.
- Det, vi desværre ser, er, at det for nogle lærere bliver dagligdagen. Det er den nye normal. Det slider på en måde, at lærerne oplever, at de ikke kan gå på arbejde.
- Kravene er for høje
Stigningen i antal af voldsepisoder over de seneste ti år skyldes følge Helle Døj, at folkeskolerne bliver drevet i et alt for højt tempo.
Kravene i folkeskolen er for høje, når børnene tager skridtet fra daginstitutioner og børnehave og videre ind i folkeskolen, lyder det fra Helle Døj.
- Alt foregår i et højt tempo i folkeskolen i dag. Det faglige er mere baseret på at kunne måle, hvor langt børnene er kommet. Det kan resultere i, at der opstår flere konflikter. Det er ikke kun ulykkeligt for lærerne, men også for eleverne.
Peger på flere forebyggende tiltag
For at kunne forbygger voldsepisoderne , peger Helle Døj på flere forbyggende tiltag, som skolerne bør have for øje.
- Noget af det vi opfordrer til er, at man registrerer, når man er udsat for hændelserne. Derefter er det vigtigt at tale rigtig meget om det, hvis der har været en episode, siger hun og uddyber:
- Skolelederne kan være sindssygt opmærksomme på det, ligesom skolerne bør have et tæt skole-hjem-samarbejde.
Til sidste har hun et budskabe til landets politiker: Der skal ganske enkelt kastes flere penge i folkeskolerne.
- Vi bliver nødt til at have penge til tolærer-ordninger. Derudover skal vi tage tempoet ud af skolen, så eleverne føler, der er tid til dem. Der skal ikke være et tidspres til at nå en helt masse, afslutter hun.