Turisterne rykker ind i villakvarteret - nu træder politikerne på bremsen

Der er i de seneste år kommet mange af de såkaldte flexboliger i Hvide Sande. Nu vil politikerne forsøge at tæmme udviklingen

flexboliger
Foto: Richard Svendsen, TV MIDTVEST

Hvis man går en tur i Hvide Sande, opdager man hurtigt, at der i nogle villakvarterer er mange huse, der bruges til udlejning for turister.

Der er tale om flexboliger - altså helårsboliger uden bopælspligt. Dem er der de seneste år kommet mange af i byen på klitten, og nu vil politikerne i Ringkøbing-Skjern Kommunes teknik- og miljøudvalg forsøge at tæmme udviklingen.

- Der har været meget snak om flexboliger i Hvide Sande i lang tid, og det er udvalgets obs-punkt, at de steder, hvor der skal være helårsboliger, skal der ikke være mulighed for at være flexboliger, siger udvalgets formand Ole Nyholm Knudsen (V).

Rent praktisk har politikerne besluttet at gå videre med planerne om at lave en temalokalplan, der skal udlægge områder i byen, hvor der ikke må laves nye flexboliger. Man vil ikke røre ved de eksisterende flexboliger - medmindre der kommer nye ejere.

- Synes I, at der er for mange flexboliger?

- Det er der nogen, der synes, og jeg synes også selv, at der er nogle områder, der ikke bør være flexboliger i, siger Ole Nyholm Knudsen.

Udvikling er gået for vidt

Spørger man Jørgen Paabøl, der er født og opvokset i Hvide Sande, er der ingen tvivl. Udviklingen er gået alt for vidt, siger han.

Paabøl bor selv i et villakvarter syd for slusen, hvor der er mange flexboliger. Han viser eksempelvis en enkelt mindre vej, hvor der - så vidt han ved - alene er seks af slagsen.

Og de mange udlejningsboliger sætter et kedeligt præg på kvarteret, mener han.

- På den her tid af året er der mørkt i husene. Der er ingen liv. Og om sommeren er der fest og farver og nye naboer hver lørdag.

Paabøl understreger, at han ikke er imod turismen, men han mener, at de mange flexboliger har nogle uheldige konsekvenser.

- Det er utroligt svært for børnefamilier at købe fast ejendom i Hvide Sande. Dels er der mangel på boliger, men priserne er også steget kraftigt, siger han.

Betyder også noget positivt

Indehaveren af EDC i Hvide Sande, Gitte Kirstine Hammer, peger dog på, at flexboligerne også har betydet noget positivt for byen. Turisterne er med til at skabe omsætning i butikkerne, og så er mange ældre huse blevet sat i stand, fordi de skulle bruges til udlejning. 

Hun køber heller ikke argumentet om, at flexboligerne skaber et overophedet boligmarked.

- Det er ikke sådan, at der ikke er huse til salg. Det er heller ikke sådan, at du ikke kan købe et fornuftigt hus til fornuftige penge. Så argumentet om at folk ikke kan købe huse herude, fordi det er for dyrt, er jeg nødt til at skyde ned. Det er ikke sådan, verden ser ud, siger ejendomsmægleren.

Ringkøbing-Skjern Kommune vil nu arrangere informationsmøde om planerne, hvor borgerne kan komme med deres input. 

Jørgen Paabøl håber, at det er muligt at ændre i det udspil, som administrationen har præsenteret. Det kvarter, han bor i, er nemlig ikke med i de områder, hvor man foreslår et forbud mod nye flexboliger.