Falsk læge rådgav om corona og ordinerede medicin til sig selv: Nu vil hun tilstå i retten

En 34-årig kvinde besvarede mere end 1000 spørgsmål, hvor hun udgav sig for at være læge, og 250 gange udskrev hun morfin til sig selv – selvom hun ikke havde autorisation til det.

Falsk læge grafik
Foto: Grafik: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

For få år siden, da corona-pandemien bredte sig i Danmark, søgte mange danskere hjælp og rådgivning på Facebook-gruppen ”Spørg en læge om coronavirus” med bekymringer om virussen og smittespredning.

200 læger var tilknyttet gruppen – men én af dem havde slet ingen autorisation. 

Hun snød de andre læger og gruppens knap 60.000 medlemmer, og mere end 1000 gange fra foråret 2020 og et års tid frem svarede hun på spørgsmål, hvor hun lod som om, hun var læge.

Den 34-årige kvinde havde oplyst et autorisations-id, der tilhørte en anden kvinde med samme navn – og som rent faktisk var læge.

Og det var ikke det eneste svindelnummer, kvinden kastede sig ud i som falsk læge, fremgår det af anklageskriftet.

Hun misbrugte også en mandlig læges autorisations-id og NemID til 250 gange fra december 2019 til august 2021 at ordinere Ketogan til sig selv, som er et stærkt smertestillende middel, der tilhører morfingruppen, men som er dobbelt så potent som morfin.

Det er anklagemyndighedens påstand i anklageskriftet mod den 34-årige kvinde.

Kvinden skal fredag møde i retten i Viborg, hvor forventningen er, at hun tilstår sine lovovertrædelser. Derfor er sagen rejst som tilståelsessag.

Forsvarer regner også med tilståelse

Den 34-årige kvinde, der udgav sig for at være læge, kommer fra en mindre by mellem Viborg og Herning.

Ifølge DR var kvinden i virkeligheden ansat som ufaglært sygeplejevikar på Regionshospitalet i Viborg dengang. I den forbindelse har hun dokumenteret for Region Midtjyllands vikarbureau, at hun var sygeplejerskestuderende, skrev DR dengang. Et job, hun hurtigt blev udelukket fra.

Kvindens forsvarsadvokat Iben Kjølbye Bjerg Hansen oplyser, at det også er hendes forventning, at kvinden kommer til at tilstå de forhold, der er ridset op i anklageskriftet, i retten. Derudover har forsvareren ingen kommentarer til sagen.

Anklager ved Midt- og Vestjyllands Politi Iben Ernst Bøtker har ikke ønsket at kommentere sagen, inden den er afgjort.

Gave afslørede svindelnummer

Mens den falske læge stadig var aktiv i Facebook-gruppen "Spørg en læge om coronavirus", medvirkede hun i et radiointerview hos P4 Weekend på DR Midt & Vest, hvor hun fortalte om initiativet. Her udgav hun sig også for at være ansat som læge på Regionshospitalet i Viborg.

Et halvt års tid senere modtog den rigtige læge – med det samme navn, som den falske læge – en gave fra stifterne af facebookgruppen som tak for hendes frivillige indsats med at svare på spørgsmål.

En gave, hun undrede sig over, da hun jo altså ikke kendte noget til at have besvaret spørgsmål i en facebookgruppe. Hun tog kontakt til stifteren af gruppen, Elif Bayram, og sammen fandt de to ud af, hvad der var sket. Den falske læge erkendte senere samme aften over for gruppestifteren, at hun havde løjet, fortæller Elif Bayram til TV MIDTVEST.

Sagen blev meldt til politiet, og anklagemyndigheden har altså siden sigtet den falske læge.

DR Nyheder har selv omtalt sagen og har undervejs talt med den rigtige læge, som har fået misbrugt sit autorisations-id. Hun arbejdede på Aarhus Universitetshospital i juni 2021, da hun udtalte til DR:

- Jeg er rystet over, at det har stået på i over et år, samt hvor let det har været for denne person, sagde kvinden til DR.

På det tidspunkt var Lars Østergaard ledende overlæge og chef for kvinden, og han sagde til DR, at han aldrig har oplevet noget lignende.

- Det er en personlig indgribende ting, der er sket. Og det er jo dybt problematisk, hvis man ikke har de fornødne kompetencer til at udøve lægegerningen, sagde han dengang til DR.

TV MIDTVEST har været i kontakt med den kvindelige læge, hvis identitet er blevet misbrugt. Hun har ikke ønsket at udtale sig til denne artikel.