Nyt notat viser, hvorfor Lyngvig Fyr skulle lukke øjeblikkeligt
Rådgivende ingeniørfirma peger på flere problemer med ikonisk fyr, der er ejet af Naturstyrelsen.
Et nyt notat kaster lys over, hvor grelt det står til med et af vestkystens vartegn.
Siden september har Lyngvig Fyr, der står mellem Hvide Sande og Ringkøbing, været lukket for gæster.
Dengang blev det lukket med øjeblikkelig virkning, da der var risiko for at få betonstykker i hovedet på grund af skader i fyrets murværk og etagedæk.
Men turister skal ikke regne med, at de kan gå op ad de 159 trin i det 118 år gamle bygningsværk i nærmeste fremtid.
I det ni sider lange notat beskriver det rådgivende ingeniørfirma Norconsult, hvordan murværket og etageadskillelserne i tårnet i flere år har været plaget af høj fugt, vandindtrængning og korrosion.
Naturstyrelsen, der ejer tårnet, har i længere tid vidst, at bygningen stod for en større renovering.
Med notatet fra Norconsult ligger det nu fast, at der er behov for en udbedring, hvis tårnet skal genåbnes.
Manglende fuger
I notatet gør Norconsult opmærksom på, at "det er ikke muligt at fastlægge styrken af årsagssammenhænge eksakt".
Med andre ord kan ingeniørerne ikke pege på en eller flere direkte årsager til, at fyret er så medtaget, at der kan falde beton ned i hovedet på turister.
Norconsult vurderer dog, at tårnets alder spiller ind. Samtidig fremhæver notatet "det meget aggressive miljø, der hersker i den yderste klitzone, hvor fyrtårnet er placeret".
I notatet fremhæves også, at tårnets affugter har været slukket fra cirka 2010 og frem.
I perioden 2021 til 2023 har man desuden konstateret indtrængende vand som følge af manglende fuger imellem glasruderne i lanternekuplen i fyrets øvre del.
- Direkte vandindtrængning vil alt andet lige medføre, at større områder af konstruktionen er fugtpåvirket, hvorved fordampning og udtørring vil være en længerevarende proces. Herved vil vandindtrængning være en accelererende faktor for, at korrosionen kan udvikles, lyder det.
Fremhæver materialer
Norconsult mener også, at der er en konstruktionsfejl i tårnet, da "en udvekslingsbjælke er understøttet på murstik, hvilket har ført til en overbelastning af stikket, der gradvist har forårsaget revnedannelser".
Tårnets materialer fremhæves også i notatet.
- Set med nutidens øjne virker betondækkets betonkvalitet ringe.
- Det skal dog tages i betragtning, at betonkonstruktioner ved starten af 1900-tallet var i sin barndom, lyder det.
Skovfoged i Naturstyrelsen Mads Bank-Mikkelsen skriver i en mail til TV MIDTVEST, at man for nuværende ikke har mulighed for at kommentere notatet.
Det skyldes, at styrelsen i skrivende stund ikke har nået at forholde sig til notatet og ej heller drøftet indhold og muligheder med museet og kommunen.
- Fyret er derfor indtil videre fortsat lukket for offentlig adgang, skriver han.
Det er Ringkøbing Fjord Museer, som driver museet. Her har man torsdag læst notatet og de tilhørende rapporter, som TV MIDTVEST også har set.
- Vi er glade for, at der er kommet en rapport, som vi har ventet på siden efteråret. Nu kan vi komme i gang med at planlægge det videre forløb, siger direktør i Ringkøbing Fjord Museer Mette Bjerrum Jensen.
TV MIDTVEST har forsøgt at få en kommentar fra borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune Hans Østergaard (V), men han er endnu ikke vendt tilbage på TV MIDTVESTs henvendelse.