Gymnasieelever i opråb: Vil have seksualundervisning på skemaet

Elever fra blandt andet Holstebro Gymnasium og HF tog del i demonstrationen, hvor de så online seksualundervisning, som de håber bliver en del af fremtidens pensum.

0:40
Torsdagens demonstration blev afholdt virtuelt med oplæg, der blev live-transmitteret fra Christianshavn Gymnasium.
Foto: Mia Ostenfeld, TV MIDTVEST

Gymnasieelever landet over er torsdag gået til kamp for at få seksualundervisning til at blive en fast del af skoleskemaet på deres uddannelser.

- Nu har vi spurgt pænt mange gange. Seksualundervisning er noget, DGS har kæmpet for i så mange år, og vi har snakket med politikerne, og det er stadig ikke sket. Så de hører os ikke på den måde, vi skal høres, siger 18-årige Freya Luna Andersen Borup.

Hun går i 2.g på Holstebro Gymnasium, hvor hun også er medlem af elevrådet, og så er hun forkvinde i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) i Midt- og Vestjylland.

Freya Luna Borup Andersen håber, at seksualundervisning kan føre til færre overgreb.
Freya Luna Borup Andersen håber, at seksualundervisning kan føre til færre overgreb.
Foto: Mia Ostenfeld, TV MIDTVEST

DGS har arrangeret den virtuelle strejke i samarbejde med Sex & Samfund. Oplæg og paneldebatter med fokus på, hvordan seksualundervisning kunne se ud på landets gymnasiale uddannelser.

Og det skal især dreje sig om normkritik og samtykke, mener den lokale forkvinde.

- Den seksualundervisning, jeg havde i grundskolen, handlede om menstruation og sådan noget, og det var rigtig godt for at få mig til at lære min krop at kende, men det har overhovedet ikke forberedt mig på at gå ud og være et seksuelt aktivt menneske, siger hun.

Skolernes ansvar

Freya Luna Andersen Borup håber, at seksualundervisning som fast element på skoleskemaet kan betyde, at færre vil blive udsat for overgreb fremover.

- Jeg er selv blevet voldtaget på et tidspunkt, og jeg er overbevist om, at det måske ikke var sket, havde han været klar over, at det ikke bare handlede om, at jeg skulle sige nej, men at jeg også skulle sige ja. Og på det tidspunkt var jeg ikke i stand til at give samtykke.

- Jeg er ikke sur på ham, jeg er sur på skolesystemet over, at de ikke har undervist os i det. For det er deres opgave at sikre, at vi kommer ud i verden og kan være gode medmennesker. Og jeg tror, en del at det at være et godt medmenneske er at kunne vurdere, hvordan vi kan agere over for hinanden.

Hvorfor er det skolens ansvar?

- Seksualundervisning skal være alment dannende, og skolen skal være alment dannende, og det handler jo egentlig om at sikre, at de to ting stemmer overens. Jeg er sikker på, min mor godt kunne lære mig et eller andet, men hun har måske heller ikke redskaberne til at lære mig om det hele, og måske er det også en akavet samtale for hende, siger gymnasieeleven.

Ifølge Freya Luna Andersen Borup har næsten 2000 gymnasieelever deltaget i demonstrationen, og hun håber, at det lykkes at råbe politikerne op.

- Det kan godt være, man tidligere har troet, at det var nok, men det er det ikke. Og nu er man nødt til at ændre det. Nogle gange må man opdage, at den plan, man lagde til at starte med, ikke virkede, som den skulle, siger Freya Luna Andersen Borup.