Kan du lære 65 sommerfuglearter udenad: Så kan du hjælpe naturen

Frivillige skal i et stort såkaldt citizen science-projekt overvåge dagsommerfugle i Danmark. Viden om de farvestrålende insekter er vigtig, hvis naturen skal bevares.

0:20
Dagpåfugleøje, admiral og nældens takvinge er tre af de i alt 65 forskellige sommerfugle du skal kende.
Foto: Jeppe Pilgaard, Nationalpark Thy

På en grå og kold januar dag tænker du måske ikke lige på sol, sommer og sommerfugle, men vil du være med til at indsamle viden om vores 65 sommerfuglearter, så er det nu du skal melde dig. 

- Viden om sommerfuglene er vigtig, fordi de er indikatorer for, hvordan det går i naturen, fordi de er så følsomme, siger Anne Eskildsen,  ph.d. i biologi og dagligleder af projekt Danmarks Dagsommerfugle, der overvåger sommerfuglene.

De farvestrålende insekter er nogen de fleste kender og lægger mærke til, når de flyver rundt mellem blomsterne i haven.

- Dagsommerfugle er en lækker gruppe, de er flotte at kigge på, og de har en interessant adfærd. Sommerfuglene har alle et forhold til, siger Anne Eskildsen. 

Projektet Danmarks Dagsommerfugle er et citizen science-projekt, der giver frivillige borgere mulighed for at bidrage aktivt til forskningen ved at registrere og indsamle data om naturen. 

- Det er for dyrt og meget begrænset, hvad jeg og andre eksperter kan nå, hvis det kun er os, der tager ud og indsamler data. Derfor vil vi gerne engagere nogle af de mange amatører, der er ude omkring, siger Anne Eskildsen.

Godt 150 har allerede meldt sig til projektet, men der er brug for endnu flere. Derfor er hun taget til Nationalpark Thy, hvor der lever nogle meget sjældne sommerfugle.  

-  Det er helt vildt vigtigt, at vi får engageret folk i Thy og langs Vestkysten, for der lever arter, vi ikke har andre steder, siger biolog Anne Eskildsen.

Dagsommerfuglene bruges til at ’tage temperaturen’ på naturens tilstand. Hvis dagsommerfuglene trives, er det et tegn på, at naturen har det godt. Hvis dagsommerfuglene derimod går tilbage, kan det være et tegn på, at noget i naturen ikke er, som det skal være, for de fleste dagsommerfuglearter stiller høje krav til deres levested. 

Forvandlingen fra æg, til larve, til puppe og til sidst til voksen sommerfugl, betyder at dagsommerfuglene er meget følsomme overfor selv små ændringer i omgivelserne.

Hvad kræver det at være med 

- Vil du være med til at overvåge sommerfugle, kræver det, at du kender de 65 forskellige arter, vi har i Danmark, siger Anne Eskildsen, dagligleder af projekt Danmarks Dagsommerfugle.

Det kræver ikke meget udstyr, men en god kikkert kan være behjælpelig, når man skal bestemme de flyvende væsner, for de kan være hurtige. 

- Hvis man er i tvivl om, hvad det er for en sommerfugl, man har set, så kan man indsende et billede, så hjælper vi, siger Anne Eskildsen.

Ifølge Danmarks Sommerfugles årsrapport for 2024 blev der i alt registreret 29.818 individer af dagsommerfugle fordelt på 62 arter. I alt bidrog 154 frivillige til indsamling af data.