Sådan hjælper du dine havefugle gennem vinteren

Her er fire tips til at fodre fugle i din have.

1:51
I 2023 besøgte TV MIDTVEST Mona Bergenholtz fra Ikast-området, som hver dag fodrer sine fugle i haven med forskelligt foder.

Selvom vinteren endnu ikke har været så hård, når det kommer til frostvejr, kan småfuglene i din have være udfordret.

Hver vinter dør mange fugle af kulde og sult, og det er bare naturens gang, skriver Danmarks Naturfredningsforening. Alligevel kommer foreningen med en række råd til, hvordan du hjælper fuglene i din have gennem vinteren.

Samtidig har Dansk Ornitologisk Forening lidt tips til, hvordan du undgår at lave en rotterede, når du fodrer i haven.

💦 Vand er vigtigst

- Vand er faktisk et større problem end føde for fuglene i det kolde vejr, fordi det fryser så hurtigt til is, fortæller naturvejleder hos Danmarks Naturfredningsforening Thomas Neumann i en pressemeddelelse.

Han opfordrer derfor til, at du stiller vand frem til dine fugle i haven.

🥜 Vælg det rigtige foder

Solsikkekerner er fyldt med fedt og protein, som giver fuglene masser af energi til at kunne holde varmen. Når kulden rigtigt rammer, er det de små fugle, der fryser mest. De mister nemlig mest kropsvarme, fordi overfladen på deres krop er stor i forhold til deres størrelse.

Især de små fuglearter blåmejser, grønirisk og spurve elsker solsikkekerner.

Du kan også fodre med jordnødder, men det er vigtigt, at de er usaltede. Jordnødder er en favorit for eksempelvis flagspætter og skovskader.

Vildtfoderblandinger med en variation af frø, kerner og nødder er gode, hvis du gerne vil tiltrække gulspurve og solsorte.

🐀 Hold øje med foderpladsen

Ifølge Dansk Ornitologisk Forening skal du holde øje med din foderplads, så du opdager, hvis der opstår huller med en bunke jord foran. Det kan nemlig tyde på, at en rotte har gravet et hul der.

Når du fodrer, bør du også nøjes med at lægge en smule føde ud fra morgenen af, som fuglene kan nå at æde i løbet af dagen. På den måde er der ikke noget for de nataktive rotter at gå på jagt efter.

Hvis du konstaterer rotter i din have, skal du straks kontakte din kommune – det har du pligt til - og stoppe med at fodre.

🌳 Skab læ og skjul

- Man kan også sikre, at der er ly og skjul, så de kan hoppe ind under en busk eller lignede, hvor der er lidt varmere, siger naturvejleder Thomas Neumann fra Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse.

Han understreger dog, at man ikke skal være bekymret. Bestanden af de almindelige danske fugle nok skal bestå, selvom nogle af dem dør i vinterens kulde eller af mangel på føde.