Vandværkernes talsmand om farlige stoffer: - Rent drikkevand kræver plads

Direktør i vandsektorens brancheorganisation DANVA mener, at man skal beskytte større sammenhængende arealer mod produktion med pesticider og kemikalier, så der friholdes områder, hvor stoffer ikke ender i drikkevandet.

Sidste år var der fund af pesticidrester i mere end halvdelen af alle landets boringer.
Sidste år var der fund af pesticidrester i mere end halvdelen af alle landets boringer.
Foto: Foto: Colourbox / Grafik: Jens Svenning

Det danske drikkevand er udfordret.

Faktisk så udfordret at der de seneste 25 år er mindst 262 drikkevandsboringer, som er lukket på landsplan grundet pesticider i vandet.

Sidste år var der fund af pesticidrester i mere end halvdelen af alle landets boringer.

Det bekymrer Carl-Emil Larsen, der er direktør i interesseorganisationen for drikkevands- og spildevandsselskaber DANVA.

- Hvis situationen forværres, så må man nogle steder sandsynligvis opgive drømmen om at bare kunne lave en simpel behandling af grundvandet, forklarer han og fortsætter:

- Hvis der er mange miljøfarlige stoffer i grundvandet, så er alternativet, at vi begynder at rense, men det bliver pokkers dyrt. Det er ikke den vej, som vi gerne vil.

Direktøren mener, at årsagen til det forurenede vand er, at vi bruger kemikalier overalt i vores samfund.

Reserverede arealer eller ny teknologi

Ifølge DANVAs direktør skal der reserveres arealer, hvis man skal sikre, at danskerne i fremtiden kan få rent drikkevand.

- Danskerne og politikerne vil gerne, at vi bevarer det gode danske drikkevand. Det tror jeg på, at man kan, men man skal altså reservere større sammenhængende arealer, så der ikke kommer kemi i de områder. For rent drikkevand kræver plads, forklarer Carl-Emil Larsen.

Men hvordan kan vi ellers sikre rent drikkevand i fremtiden?

Det er på den ene side at beskytte større sammenhængende arealer mod produktion med pesticider og kemikalier og på den anden at designe en rense-teknologi, som passer til de enkelte stoffer, forklarer direktøren.

I Midt- og Vestjylland er der fundet rester i mere end en tredjedel af boringerne. 

Flest i Morsø Kommune, hvor der i 60 procent af boringerne er fundet rester, som er efterfulgt af Silkeborg Kommune, hvor det viste sig i 56 procent.

Favrskov, Morsø og Viborg Kommuner har syv boringer med fund over den tilladte grænseværdi.