Vi vil gerne sortere mere affald - hvis det ikke er besværligt

Folk vil gerne sortere mere, men de gode hensigter ryger, når det bliver besværligt, siger adfærdsforsker.

Regeringen vil have danskerne til at sortere affaldet i ti forskellige kategorier.
Regeringen vil have danskerne til at sortere affaldet i ti forskellige kategorier.
Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

En spand til pap, en anden til madaffald og en tredje til plastik.

Regeringen vil have danskerne til at sortere affaldet i ti forskellige kategorier og ensrette affaldssorteringen i hele landet.

Det vil betyde, at danskerne skal til at vænne sig til at sortere mere, end de gør i dag. For alt efter hvilken kommune man bor i, sorteres der i fra tre til otte forskellige kategorier.

Men kan og vil folk sortere endnu mere end i dag?

Både ja og nej, lyder svaret fra Jesper Clement, der på Copenhagen Business School, CBS, forsker i forbrugeradfærd.

- Hvis du spørger folk, så vil de gerne. For der er et stort momentum til at være mere miljøvenlig og grøn lige nu, siger han.

- Men når det kommer til stykket, er der stor forskel på, hvad vi siger, og hvad vi gør.

Affald skal deles op i ti

Regeringen foreslår, at alle fremover skal sortere mad, papir, pap, metal, glas, plast, tekstil, karton, restaffald og farligt affald for sig.

Men ifølge Jesper Clement er forbrugerne "det svageste led" i forhold til at genanvende affald. Derfor foreslår han, at man starter med at få virksomhederne til at producere emballage, der er lettere at sortere.

Han peger særligt på to udfordringer for at få danskerne til at sortere mere affald: Det skal være let, og vi skal kunne se formålet med det.

Det er disse ti typer affald, som regeringen vil have danskerne til at sortere i. Foto: Ritzau grafik
Det er disse ti typer affald, som regeringen vil have danskerne til at sortere i. Foto: Ritzau grafik
Foto: Ritzau grafik

- Det er især et spørgsmål om, hvor besværligt det er, som kan være en stor forhindring for, hvorvidt forbrugerne begynder at gøre det, som de jo egentlig gerne vil, siger Jesper Clement.

Derfor er det positivt, at regeringen vil ensrette affaldssorteringen i hele landet, for så er systemerne lettere at gennemskue, uanset om man er hjemme, i sommerhus eller på arbejde.

- Derudover skal vi kunne se formålet med det. Det er stadig en stor udfordring, fordi det kan være svært at se, hvad der kommer ud af al den sortering.

Derfor mener han, at der ligger en stor informationsopgave for myndighederne, hvis det skal lykkes at få folk til at sortere mere.

Danskerne er positive over for affaldssortering

Ifølge et forskningsstudie fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet er husholdningerne generelt positive i forhold til at affaldssortere.

41 procent vil ifølge studiet gerne sortere mere. 49 procent mener, at det nuværende sorteringssystem er tilstrækkeligt, mens 8 procent synes, at det nuværende system er for besværligt.

Der er dog særligt fire udfordringer, der kan få folk til at slække på sorteringen ifølge Anders Branth Pedersen, som er en af forskerne bag undersøgelsen.

Det, som flest finder udfordrende, er, at det er svært at rense plast og metal for madrester.

Derudover peger folk på, at de mange affaldsbeholdere kan være for pladskrævende, at bioaffaldet lugter for meget, og at de mangler information om, hvad der sker med affaldet, når det køres væk.

/ritzau/