Regionens dannelsesrejse: Unge skal oplæres til at være landets fremtid
Region Midtjylland sendte torsdag formiddag 16 unge fra hele regionen afsted på dannelsesrejse til Tyskland.
De skal være Danmarks fremtid.
16 unge mellem 18 og 25 år med rygsækken fuld af samfundsengagement blev torsdag formiddag sendt afsted mod Tyskland.
De er en del af Region Midtjyllands projekt "Samfundsformerne", som skal få flere unge i regionen til at engagere sig i samfundet.
- Jeg har haft samfundsfag i gymnasiet. Det, synes jeg, var fedt, og det blev jeg vildt inspireret af, og så fik jeg den her mulighed, fortæller 20-årige Thea Hald fra Skals.
Hun er én af dette års 'Samfundsformere', som også håber, at hun kan være med til at forme samfundet en dag.
- Jeg tænker da, at det er vigtigt, at unge også har noget at sige i regionen. Jeg ved ikke om jeg har en spirende politiker i maven, men jeg synes bare, at samfundet og politik er rigtig spændende, og derfor tænker jeg, at den erfaring, jeg får med her, måske er noget, jeg kan bruge fremover.
Klima, sex og snustobak
De unge i projektet Samfundsformerne arbejder med emner som klima, unges snusforbrug, offentlig transport og seksualundervisning.
På turen til Weimar forventer kontorchef i regionsudviklingen, Jane Baad Jensen også, at klima bliver én af de største interesser for de unge.
Det er for eksempel kollektiv trafik, kultur og klima, som optager dem. De kommer til at arbejde med konkret idegenerering, hvor vi gerne vil spore os ind på, hvilke mener og udfordringer, de interesserer sig for. Vi vil gerne høre deres tanker og meninger, og vi skal også hjælpe dem videre med de ideer, de har, fortæller Jane Baad Jensen, som står for for turen.
100 år gammelt regionalt arbejde
Udover brainstorming og workshops handler turen også om at lære af tyske Weimar i Thüringens historie.
- Det er her Tysklands første demokratiske forfatning blev lavet for over 100 år siden. Dengang benyttede man sig af nogle metoder i regionen, som vi vil lade os inspirere af i dag. Man skal kunne se langt tilbage, for at kunne se langt frem – det er det, der er nerven her.
Og så håber hun, at den tre dage lange rejse vil få de 38 unge på årets Samfundsformer-hold til at inspirere hinanden.
- Snakken går allerede lystigt her i bussen, så de inspirerer allerede hinanden, og kan få hinanden med på de ideer, de hver især brænder for.
Men det vigtigste er dog, at de unge får oplevelsen af, at det rent faktisk er muligt at få konkret indflydelse i Region Midtjylland.
- De har gode ideer, vi kan nyde godt af, men det er også vigtigt, at de unge lærer, hvordan arbejdet i regionen fungerer, og det skal man gøre sig de første spæde erfaringer med tidligt, for så virker det ikke så fremmed året efter, forklarer hun.
En politiker i maven
Ifølge regionens beskrivelse af målgruppen for de unge i samfundsformere, er det ikke nødvendigt at have en politiker i maven.
Men én af de unge på holdet, som netop drømmer om en fremtid i Folketinget er 18-årige Karin Kaddouad fra Aarhus.
Han skal bruge et år som samfundsformer til at lære mere om politik, fortæller han.
- Jeg har før været med i Børn- og ungebyrådet i Aarhus, og så fik jeg den her mulighed, og den greb jeg. Det er på et lidt højere niveau, i og med at det er i regionen, og ikke kommunalt. Jeg kommer til at gøre en forskel, det er det, der hiver i mig, fortæller han.
Han glæder sig til at lære andre unge at kende, som har samme interesse for samfundet som han. Men med fremtidsambitioner som folketingspolitiker er det erfaringen fra det politiske arbejde, der er vigtigst for ham.
- Jeg kan få en masse erfaring med herfra. Blandt andet det at se, hvordan en dialog foregår i selve regionen mellem administrative medarbejdere, embedsmænd, og hvordan man forhandler sig frem til en aftale. Hvordan er procedurerne? Det har jeg tænkt meget over, og nu får jeg lov at lave det i praksis, i stedet for at det kun er teori, smiler han.