Mens de private skal sortere affald Så slipper virksomhederne
Der er helt andre regler for virksomheder i forhold til private, når affaldet skal sorteres. Det endda selvom virksomhederne har langt mere affald.
Mens vi alle er begyndt at sortere vores affald derhjemme, så kniber det mere ude på arbejdspladserne. Virksomheder er nemlig ikke pålagt at sortere deres affald på samme måde som private husholdninger. Som loven er nu, må kommunerne heller ikke håndtere for eksempel madaffald fra virksomhederne.
Et eksempel er virksomheden TKC ved Skive. Her laver og leverer de mad til 900 mennesker om dagen. Og det betyder masser af affald. Seks skraldecontainere bliver hver uge fyldt til randen.
- Alt det som ikke er organisk bliver smidt i vores skraldespande uden overhovedet at blive sorteret. Fordi der ikke bliver stillet krav om, at vi skal gøre det, fortæller Nanna Primdal Kristoffersen, som er indehaver af TKC Mad i Skive.
Selvom de ikke behøver, så har virksomheden valgt at sortere madaffaldet fra, så det kan blive til biogas og hjælpe klimaet.
Andre steder uden sortering
Affaldet bliver heller ikke sorteret ude i skraldespandene på gaden, og nu skal der gøres noget, sådan lyder det fra formanden for Teknik- og Miljø Udvalget i Skive kommune.
I dag er det kun private virksomheder der må samle skraldet for virksomheder, og det vil kommunerne have lavet om.
- Vi synes simpelthen ikke det giver mening, at vi kører rundt og henter madaffald ved alle husstande, og så må vi ikke tage med fra andre virksomheder, som også har madaffald. Det giver mening, hvis det kunne komme med den samme bil, siger Jens Peder Hedevang, som er Teknik- og Miljø Udvalget i Skive kommune.
Jens Peder Hedevang er i øvrigt næstformand i det fælleskommunale skraldefirma Nomi4s.
Regeringen skal kigge på det.
Regeringen må nu sørge for, at virksomhedernes affald bliver sorteret og genanvendt, lyder det fra et af støttepartierne.
- Der er jo masser af tons af brugbare ting, som bare bliver smidt ud og brændt af. Og det kan man lige så godt bruge, lyder det fra MF'er for de Radikale Andreas Steenberg.
Der skal i hvert fald politisk handling til, hvis noget skal ændres. For hos TKC Mad har de i ikke planer om at sortere yderligere, for det koster både tid og penge.
- Det burde vi. Men det handler om, at de fra politisk side ikke er klar til at stille krav om det, siger Nanna Primdal Kristoffersen.