Vestjyske unge med hjemve rykker sammen på fodboldbanen
Selvom træningen foregår i Aarhus, så kommer alle spillerne fra Vestjylland. Og det er et helt særligt fællesskab, der opstår, når Struer-holdet mødes på banen til den ugentlige fodboldtræning.
Hver onsdag mødes en flok unge mænd til fodboldtræning i det nordlige Aarhus. Udover interessen for fodbold, har de de også en anden særlig ting til fælles. Selvom træningen foregår i Aarhus, så består holdet nemlig udelukkende af vestjyder.
De kalder sig Struer-holdet, for det startede med spillere kun fra Struer, men de var ikke nok, og nu er der også spillere på holdet fra Holstebro og Lemvig. Og det skaber et unikt sammenhold, at spillerne har hjemstavnen til fælles.
- Det er pissesjovt. Det er godt at have nogle gutter hjemmefra, som minder en om sig selv på en måde, siger Mathias Børsting Larsen, som spiller på Struer-holdet.
Mathias Børsting Larsen er fra Vindeup, og han kom med på Struer-holdet, fordi han har gået i klasse med nogle af de andre, der spiller på holdet. Og han er glad for, at han kan mødes omkring sin fritidsinteresse med andre, der minder om ham selv.
- Man kan godt få et godt kammeratskab med dem, der bor herovre, men det er ikke det samme som med gutterne hjemmefra. Vi har den der vestjyske humor og de samme interesser og noget at snakke om fra derhjemme. Så vi falder i hak, siger Mathias Børsting.
Nødvendigt med fællesskab for tilflyttere
Den type fællesskaber er ikke noget særsyn. Anja Jørgensen, som er professor i bysociologi ved Aalborg Universitet, fortæller, at der er en god grund til, at mange unge oplever en længsel efter at mødes med andre, der minder om dem selv.
- Mange unge flytter fra de yderligt beliggende områder til de større byer, og eksempelvis sådan et fodboldhold er en måde, de unge kan opretholde en måde at være social på, en dialægt eller nogle bestemte skikke, siger hun
Og det helt naturligt at have brug for andre fællesskaber end dem, man finder i hverdagen, når man flytter til en ny by, fortæller Anja Jørgensen.
- Det er et meget grundlæggende behov for at kunne finde en identifikation i det nære miljø. En tryghed, et ankerpunkt og en følelse af at høre til på en lidt bredere skala end bare det, at man har et job eller en funktion et sted.
Holdet skaber tryghed
Netop identifikationen spiller en stor rolle i det fællesskab, de har på Struer-holdet. En af de andre spillere på holdet hedder Alexander Lyngholm, og han kommer fra Nørre Nissum. For ham er den ugentlige træning også med til at opretholde venskaberne med de andre vestjyder.
- Det giver en eller anden form for relation eller tryghed, at man kan komme hver onsdag og i weekenden spille kamp og så møde dem, man kender hjemmefra. Fordi du har ikke tiden til at møde dem ellers.
Selvom både Alexander Lyngholm og Mathias Børsting Larsen altid går efter guldet, når Struer-holdet spiller kamp, så er det ikke det eneste, der fylder, når de vestjyske drenge mødes.
- Sejren er selvfølgelig vigtigst, men bajerne står også højt på listen, siger Mathias Børsting Larsen.