Dansk-norsk arkitektfirma skal omdanne købmandsgård i Sydthy til museum
Nu ligger det fast, hvilket projekt der skal realiseres i Doverodde Købmandsgård i Sydthy.
Fremover skal Statens Museum for Kunst (SMK) have en permanent afdeling i Thy på Doverodde Købmandsgård.
I den forbindelse har der været en konkurrence om, hvem der skulle ombygge stedet. Vinderen blev Reiulf Ramstad Arkitekter.
- Med det vindende projekt får vi en æstetisk og funktionsmæssigt yderst tilfredsstillende løsning på ombygning af pakhuset og en ny modtagelse. Projektet indfrier til fulde vores forventninger til en moderne, imødekommende og fleksibel udstillingsbygning, siger direktør Mikkel Bogh fra SMK og tilføjer:
- Her bliver rammen sat for forskelligartede udstillinger, og her bliver, ikke mindst, plads til, at besøgende i alle aldersgrupper kan udfolde sig og hente inspiration, der hvor kunst og natur mødes.
Museet har samarbejdet med Thisted Kommune siden 2018.
37,5 millioner fra A.P. Møller & Co.
A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har doneret 37,5 millioner til, at der nu kommer en permanent museumsfilial i Sydthy.
- Naturen og kunsten kommer til at mødes i Doverodde, hvilket giver spændende nye muligheder. Samspillet mellem stedets natur- og friluftsformidling og den kunstfaglige udstillingspraksis er et nyt samarbejde med et stort potentiale – og jeg er stolt af, at det er her i Thisted Kommune, dette møde nu for alvor kommer til at udfolde sig i spændende nye rammer, siger den kommende borgmester i Thisted Kommune, Niels Jørgen Pedersen (V).
Ud over donationen fra A.P. Møller Fonden har projektet modtaget en donation fra Færchfonden. Derudover er museet kommet på finansloven, ligesom Thisted Kommune spytter 14,8 millioner i projektet.
- Det, der er interesant, er, at der allerede er et eksisterende miljø, som havde en helt anden funktion, end det skal have. De her funktionstømte miljøer er det ret væsentligt, at vi kan få nye funktioner ind i, fortæller arkitekt Thomas Carstens, som er en del af det danske team, som har bidraget til projektet, der altså nu skal realiseres.
Det oprindelige byggeri stod færdigt i 1854. Det nye - der altså skal huse SMK Thy - forventes at stå færdigt 170 år senere i foråret 2024.