Tænker i andre kasser: Nicholas og klassen udfordrer kunsten i Kunsthal Thy

Et nyt samarbejde mellem Kunsthal Thy og specialtilbuddet Trombakken skal sikre flere adgang til kunst.

4:02

- Kunst og kunst, tænker Nicholas Christiansen højt. 

Han har set mange billeder.

- Men det det er jo ikke ligesom det her. Det her, det har jeg aldrig været i før, siger han og peger på værket bag ham.

Det er den polskfødte kunstner Zuzanna Czebatuls gulvværk, der tidligere har været udstillet i en synagoge i Frankrig, som nu er landet i den gamle lade i Kunsthal Thy lidt uden for Hurup.

Det er kunstneren Zuzanna Czebatuls værk, der tidligere har været udstillet i en synagoge i Frankrig, og som nu udsmykker en gammel lade på Dovergaard.
Det er kunstneren Zuzanna Czebatuls værk, der tidligere har været udstillet i en synagoge i Frankrig, og som nu udsmykker en gammel lade på Dovergaard.
Foto: Rasmus Søndergaard Johannsen

Nicholas Christiansen er sammen med sine klassekammerater fra Trombakken – et specialtilbud til børn med ASF og ADHD – på besøg i kunsthallen, hvor de også selv skal udfordre kunsten.

- Til hver udstilling kommer de ud med forskellige grupper børn, så alle får prøvet. Og så skal vi lave nogle kunstværker, der er inspireret af kunstnerens kunstværk, siger Rasmus Søndergaard Johannsen, faglig leder i Kunsthal Thy.

Samarbejdet mellem Trombakken og Kunsthal Thy skal sikre, at kunsten bliver tilgængelige for flere.

- Det giver først og fremmest en oplevelse til vores elever, som jo ikke altid kan indgå i de ting, som andre elever indgår i, medmindre der er tydelige rammer og struktur, siger Torben Overgaard, afdelingsleder på Trombakken i Snedsted.

Tænker i tegninger

Samtidig mener Torben Overgaard også, at hans elever på en helt anden måde kan udfordre og på den måde styrke kunsten.

- Deres hjerner tænker lidt anderledes, og det er rigtig godt, når man skal tænke kreativ i en proces, siger han og forklarer, at mange af deres elever for eksempel er ekstraordinært gode til at tegne.

Det er spiralen her, eleverne skal lade sig inspirere af.
Foto: Rasmus Søndergaard Johannsen

Maggie Lindstrøm er en af de elever, som er særlig glad for at udtrykke sig kreativt.

- I stedet for at skrive en hel masse ord, så tegner jeg et billede, så folk ligesom selv kan danne deres indtryk, forklarer hun.

Hun er meget inspireret af anime, som er en slags japansk tegnefilm, hvor figurerne er tegnet med for eksempel store øjne, så man meget tydeligt kan aflæse deres følelser.

International interesse

Hvilken rolle, kunsten spiller for vores mentale og fysiske sundhed, bliver lige nu undersøgt i hele verden. I Danmark har man de senere år arbejdet med kunst på recept, og kulturministeren har for nyligt præsenteret en ide om kulturpas til unge.

I Region Midtjylland og Regional Nordjylland har de i flere år arbejdet med projekter, som har vækket interesse internationalt. 

- Vi var ikke de første, men vi har taget nogle kæmpe skridt de senere år, siger Mikkel Ottow, der er kulturudvikler i Region Midtjylland.

Han nævner blandt andet, hvordan de har arbejdet med sang for KOL-patienter og kvinder med fødselsdepression.

- Man kan ikke sige, at kunst og kultur er sundhedsfremme. Men man kan sige, at fraværet af et kunstnerisk eller kulturelt liv kan være usundt på samme måde, som hvis man ikke får frisk luft eller er fysisk aktiv, siger Mikkel Ottow.

I Kunsthal Thy er det i hvert fald lykkedes Rasmus Søndergaard Johannsen at give eleverne i en succesoplevelse i at skabe deres eget værk i beton.

- Det er bedre end forventet i hvert fald. I starten forstod jeg ikke en dyt af det, siger Nicholas Christiansen.