Gravide kvinder bruger opioider – forbundet med stort tabu, siger overlæge

De nyfødte børn bliver behandlet for abstinenser, og man kender ikke de langsigtede konsekvenser af, at barnet udsættes for opioider.

Man kender ikke langtidseffekterne af, når et foster udsættes for opioider under graviditeten.
Man kender ikke langtidseffekterne af, når et foster udsættes for opioider under graviditeten.
Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix

I den seneste tid har der været fokus på pillerne opioider, og regeringen har præsenteret et udspil, der skal undgå, at flere unge havner i et misbrug.

Men det er ikke kun de helt unge teenagere, der misbruger opioider – også gravide kvinder fra alle sociale lag udvikler et forbrug eller misbrug af den vanedannende pille.

De gravide kvinder møder de på Aarhus Universitetshospital og Odense Universitetshospital.

Overlæge på Aarhus Universitetshospital Kirsten Schiøtt fortæller, at hun ser et stigende antal gravide, der skaffer pillerne illegalt på det sorte marked og eksperimenterer med pillerne i et misbrug.

Dem så hun ikke for bare fem år siden.

- Det er kvinder fra alle sociale lag, og som er meget velfungerende, men som har udviklet en afhængighed, der gør, at de ikke stopper, når de bliver gravide, siger hun til TV 2.

Og det kan få konsekvenser for barnet, som ofte bliver indlagt og behandlet for abstinenser efter opioiderne. Man kender nemlig ikke præcis langtidseffekterne af, at barnet udsættes for dem under graviditeten.

Fire forskellige grupper

Kirsten Schiøtt har tidligere fortalt om emnet til Dagens Medicin, da overlægen i 2023 så et stigende antal gravide, der fik lægeordineret opioider. Den tendens har dog siden været faldende, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Hospitalerne har ikke kunnet oplyse tal for, hvor mange gravide kvinder, der tager opioider eller har et misbrug.

Ifølge Kirsten Schiøtt ser de dog fire forskellige grupper af gravide, der tager opioiderne.

Der er dem, der får pillerne ordineret af lægen på grund af akutte smerter, mens en anden gruppe får dem for kroniske smerter. De to sidste grupper køber pillerne illegalt – enten efter at have udviklet et misbrug af pillerne, eller fordi de har fået dem af lægen, og så er blevet afhængige.

Hun tror, at nedgangen skyldes, at der har været meget fokus i sundhedsvæsenet på ikke at udskrive pillerne som førstevalg til behandling af kroniske smerter.

Men det bekymrer hende, at hun ser flere gravide – særligt unge kvinder – der har udviklet et misbrug. Hun tror, at det kan skyldes, at kvinderne ikke opfatter pillerne som narkotika, men derimod som medicin.

- Når det kommer i pæne blisterindpakninger, ser de det ikke, som om de har et misbrug. Det tror jeg også kan have betydning for, at det er nogle kvinder, som ikke ellers har en grænsesøgende adfærd, siger hun.

Sygeplejersker overvåger døgnet rundt

På Odense Universitetshospital ser de ikke et stigende antal gravide, der har forbrug af rusmidler, men de har indimellem nyfødte tilknyttet deres familielaboratorie, fordi de har været udsat for opioider under graviditeten.

Det fortæller Lene Nygaard, der er leder af Familieambulatoriet på Obstetrisk-Gynækologisk på Odense Universitetshospital.

- De fleste gravide vil rigtig gerne ud af forbruget, men der kan være forskellige årsager til, at de er havnet der. Vi forsøger at få skabt en åben samtale om det, så der bliver taget hånd om det, for det kan jo skade barnet inde i maven, siger hun.

Flere af de nyfødte børn indlægges, efter at de er født, fordi de skal observeres for abstinenser efter opioiderne. Hvor længe de er indlagt, afhænger af, hvor meget og over hvor lang en periode barnet har været eksponeret for pillerne.

Kirsten Schiøtt fortæller, at de nyfødte på Aarhus Universitetshospital i gennemsnit er indlagt til behandling for abstinenser i tre uger, men hospitalet har også haft børn indlagt i flere måneder.

Det er forskelligt, hvor lang tid der går, før barnet udvikler abstinenserne, men de vil typisk komme til udtryk ved, at barnets nervesystem er på overarbejde. Barnet skriger, gylper, sitrer og ryster, har diarre og kan ikke sove.

Det forklarer Jennifer Vikre-Jørgensen, der er overlæge på børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital og tager sig af de nyfødte børn, der er indlagt til abstinensbehandling.

Barnets abstinenser behandles med morfin, og hver anden dag trappes der ned, hvorefter barnet vil opleve abstinenser.

- Der er sygeplejersker ved barnet alle døgnets timer for at sikre, at barnet får den behandling, det har behov for – med medicin og omsorg, siger hun.

Kender ikke alle konsekvenser

Jennifer Vikre-Jørgensen fortæller, at hun de senere år har set en tendens til, at de gravide tager højere doser af pillerne.

Nogle gange har lægerne tilfældigt opdaget, at moren havde et opiodforbrug, fordi lægerne har målt for opioider og andre rusmidler i barnets urin.

- Det er forbundet med et stort tabu, og det er ikke altid, de fortæller om det. Det er heller ikke sikkert, at vi får henvist alle til afdelingen, så jeg tror, at der kan være et stort mørketal, siger Jennifer Vikre-Jørgensen.

Det er dog afgørende, at barnet og moren får noget hjælp, fortæller hun.

Man kender nemlig ikke langtidseffekterne for børnene, fordi der mangler forskning på området. Ifølge Jennifer Vikre-Jørgensen ved man dog, at det at blive udsat for opioiderne for barnet er mindre skadeligt, end hvis de udsættes for alkohol over længere tid.

Hun fortæller, at der både er undersøgelser, der tyder på, at der er seneffekter hos børnene, mens andre peger på, at børnene er velfungerende, hvis de får behandling.

Hun fortæller også, at de altid tager en samtale med moren om, hvordan hun kan søge hjælp og komme i behandling efter fødslen.

Lene Nygaard fra Odense Universitetshospital tror, at der gemmer sig et mørketal på området. Hun håber, at flere gravide vil fortælle om misbruget, så de kan få noget hjælp til at komme ud af det – både af hensyn til dem selv og til barnet.

- Vi vil gerne have kontakt til de her kvinder og få spurgt ind til det i en ikke fordømmende tone. Vi vil gerne hjælpe familierne og minimere skaderne for det lille barn i maven, der ikke selv har valgt at blive udsat for opioiderne, og det kan påvirke resten af deres liv.