Kommune giver op overfor vandmasser: - Vi kan ikke sikre alle
Holstebro Kommune kan ikke holde vandniveauet nede i hårdt ramt kolonihaveområde.
Flere kolonihavehuse i Holstebro risikerer at blive oversvømmet som følge af det voldsomme vejr tirsdag.
Holstebro Kommune forventer nemlig, at Storå, der ligger tæt ved en kolonihaveforening, vil gå over sine bredder.
Det oplyser Torben Mølgaard, der er chef for Teknik og Miljø i Holstebro Kommune, til TV 2.
- Vi kan ikke holde vandniveauet nede, så der er grund til bekymring. Store dele af området vil oversvømme, fastslår han.
I en sms til borgere i de berørte områder skriver kommunen, at det er afstrømningen af smeltevand i kombination med regnvejret i nat, der gør, at vandstanden forventes at stige yderligere.
Vil ske igen og igen
Kolonihaveforeningen Åkanden blev sidste år ramt hårdt af oversvømmelser i februar 2024, og man forventer, at de når samme niveau i denne omgang.
- Vi har ikke redskaber til at kunne hjælpe. Der er ikke noget at gøre, fortæller Torben Mølgaard.
Han forklarer, at man arbejder med at lave et anlæg, der tilbageholder vandmasserne, men at hvis man fylder magasinerne for tidligt for at redde kolonihaveområdet, så kan man ikke redde resten af byen.
Byen som et hele forventes ikke truet.
I februar 2024 kæmpede borgerne i kolonihaveforeningen ved Storå også mod oversvømmelserne, og det kan ifølge Torben Mølgaard ikke lade sig gøre at forhindre, at det sker igen.
- Det kan ikke lade sig gøre, så de må overveje, hvad de vil gøre i forhold til fremtiden. Vi forventer bestemt at se det oftere, siger han og tilføjer:
- Kolonihaverne er allerede vant til, at det sker hvert år, men hændelserne bliver voldsommere.
Smeltevand bliver ekstra regnvejr
Torben Mølgaard fortæller, at kommunen er i dialog med borgerne om, hvad de selv kan gøre, og hvilke tiltag, der kan afhjælpe situationen.
Mange steder vil vandstanden i åer stadig stige et stykke tid endnu.
Det fortæller TV 2 Vejrets meteorolog Peter Tanev.
- Det, der sker lige nu, er, at der kom masser af vand i går, mange kraftige regnbyger i dag, og meget af den sne, der faldt for nogle dage siden smelter nu, så det virker næsten som et ekstra regnvejr, siger han og tilføjer:
- Så det er både regnvejret og alt smeltevandet, der lige nu giver store problemer i flere vestjyske åer.
Januar 2025 ligger ud som en ekstremt våd måned. Mandag faldt 19,8 millimeter regn. Det vådeste januardøgn nogensinde i Danmark var 4. januar 2023, hvor der faldt 21,2 millimeter.