Mere våde vintre: Husejere risikerer skimmelsvamp

Der kommer meget mere vand i vinterhalvåret, end tidligere. Et nyt lovforslag kan dog blive en stor hjælp for boligejere i byerne.

Vi skal vænne os til meget mere vand i undergrunden, lyder det fra Peter Bassø Duus, som er ekspert i klimatilpasning hos rådgivningsfirmaet WSP.
Vi skal vænne os til meget mere vand i undergrunden, lyder det fra Peter Bassø Duus, som er ekspert i klimatilpasning hos rådgivningsfirmaet WSP.
Foto: Marlene Eyde, TV MIDTVEST

Vand, vand og atter vand. 

Hvor end, vi kigger hen i disse dage, er det vådt og sjappet. Og det kan vi lige så godt vænne os til, for klimaforandringer betyder mere våde vintre i fremtiden. Det fortæller Peter Bassø Duus, som er chefrådgiver og ekspert i klimatilpasning hos rådgivningsfirmaet WSP.

- Vi får helt overordnet mere og mere vand, specielt om vinteren. Og det giver nogle store udfordringer, både i bebyggede områder og i det åbne land, siger han.

Grundvandsspejlet er over de seneste 30 år steget så meget, at 450.000 boliger i dag har under en meter til grundvandsspejlet, mere end 80 procent af året. Det kan blandt andet give flere oversvømmede kældre og risiko for skimmelsvamp, fortæller Peter Bassø Duus.

- Det er en udfordring, der kommer snigende og det er forskelligt, hvordan det stiger. 

Chefrådgiveren forklarer, at grundvandet for eksempel kan stige, hvis man tætner de gamle kloaksystemer. Andre gange, fordi drikkevandsboringer bliver lukket på grund af forurening. Men den vigtigste årsag er klimaforandringerne, som betyder ekstra meget vand om vinteren.

Et af de steder i landsdelen, der kæmper en stædig kamp mod det stigende grundvand, er Herning Golfklub. Her har man alene i 2024 har brugt 1,2 millioner kroner på at holde vandet væk, blandt andet ved at hæve terrænet med op til halvanden meter, på greens og fairways og ved at anlægge nye søer.

Lovforslag er godt nyt for boligejere i byerne

I november kom der dog godt nyt til boligejere i byerne. Et nyt lovforslag fra Miljøministeriet skal bane vejen for at spildevandsselskaber, forventeligt fra juli 2025, må dræne bydele, hvis kommuner udpeger bestemte områder. 

- Det betyder, at man for det takstbidrag, man betaler for sit vand, også kan få sikret det terrænnære grundvand til et niveau, hvor det ikke gør skade længere, forklarer Peter Bassø Duus.

I Holland har en tilsvarende lovgivning fra 2008 vist sig at fungere rigtig godt.

- Her er de fleste af problemerne i byerne løst, forklarer Peter Bassø Duus og tilføjer, at en anden løsning kan være at gøre mere plads til vandet, for eksempel ved at gøre en å bredere, eller en sø større.