Nye regler dræber Annas hobby: - De tager livsglæde fra mange

Anna Grethe Gravesen har spillet walkie-banko i over 45 år, men på grund af nye bankoregler er den tid nu slut.

0:40
Anna Grethe Graversen har spillet walkie-banko i over 45 år.

Anna Grethe Gravesen har spillet banko i en menneskealder. Men på hendes ældre dage gør et skrantende fysisk helbred, at hun ikke længere kan deltage i vestkystens bankohaller.

Men det har ikke været et problem – i mange år har walkie-banko nemlig været løsningen. Et bankospil, der gør det muligt for deltagere at spille med hjemme fra privaten. Og det har været et vigtigt socialt indslag i Anna Grethe Gravesens liv, som er alene, og som har mange dage, hvor ensomheden banker på. 

Men på torsdage har der været noget at se frem til, nemlig walkie-banko:

- Det har betydet utroligt meget – for ellers er man jo alene dagen lang. Det har været et ugentligt højdepunkt, som skaber liv og spænding, fortæller hun.

Selvom kommunikationen med de øvrige bankospillere foregår over en walkie-talkie, giver det stadig en følelse af et socialt fællesskab. Et fællesskab, som også får flere af deltagerne til at samles i mindre grupper rundt i de vestjyske hjem til en bankoaften:

- Jeg har en fast bankoveninde, der kommer og spiller med mig. Så spiser vi mad sammen og hygger. Det er noget, jeg altid glæder mig til, siger Anna Grethe Gravesen.

Rammer især de ældre og fysisk svage

Men nu er hendes ugentlige fritidsinteresse blevet forbudt. Fra årsskiftet er der kommet nye regler for spil, der blandt andet betyder, at bankospil fremover kun må foregå i en fysisk forsamling, og hvis de enkelte bankoforeninger donerer 15 procent af omsætningen til velgørenhed.

En regel, som blandt andet tvinger Ringkøbing-Skjerns walkie-talkie klub til at lukke. Og det er der mange, som er kede af. Herunder formand for walkie-talkie klubben, Jørgen Jeppesen, som er ærgerlig over, at flere af de mange bankomedlemmer i lokalområdet, som har svært ved at komme rundt, nu mister en vigtig social mulighed.

Mange bruger nemlig walkie-banko som en del af deres sociale liv og mister dermed også chancen for at spille banko og være med i det ugentlige fællesskab:

- Vores ældste spiller er for eksempel 102 år og kommer ikke bare lige ud. Vi har nogle mennesker, som vi kan nå med walkie-talkie, som vi ellers ikke når i hverdagen. Det forsvinder nu, og det synes jeg er rigtig træls, siger han og fortsætter:

- Jeg tror ikke, dem der har vedtaget reglerne har tænkt over, hvem de rammer. Jeg ved ikke, om hensigten har været at ramme de store bankohaller – men det er nok svært kun at ramme dem, hvis du ikke også skal have os andre med, siger han med frustration i stemmen.

Reglerne rammer de små

Selvom flere af de faste walkie-banko deltagere i teorien kan finde et andet fysisk sted at spille banko, så er det altså ikke en mulighed for alle, da flere af medlemmerne er oppe i alderen, har et handicap eller andre udfordringer, der forhindrer et fysisk fremmøde. Derfor er Anna Grethe Gravesen heller ikke i tvivl om, hvad hun synes om de nye regler: 

- Jeg er både sur og trist over det. De tager glæde og livskvalitet fra mange mennesker – deriblandt mig, siger hun og afslutter:

- De går efter de store, men rammer også de små. Det synes jeg ikke er i orden.

Håber lever endnu

På en ekstraordinær generalforsamling onsdag aften blev det besluttet i klubben at lukke al aktivitet ned for en periode med håbet om, at reglerne vil blive ændret. Flere walkie-banko-klubber i landet har nemlig iværksat en større underskriftsindsamling for at ændre loven – og det holder håbet i live i Ringkøbing. 

TV MIDTVEST har forsøgt at få en kommentar fra de midt- og vestjyske medlemmer af Skatteudvalget onsdag, men det har ikke været muligt.