Ekspert efter regnskabsrod: Ikke godt nok
Roger Buch, der er forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, undrer sig over, at rodet i The Animation Workshops regnskab ikke har haft større konsekvenser.
The Animation Workshop i Viborg har ændret procedure, efter at en ekstern revisionsrapport har konkluderet, at lederen af uddannelsen har købt ydelser af sin nærmeste familie. En ændring i proceduren er dog langt fra godt nok, hvis man spørger forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.
- Ifølge den fremadrettede løsning skal man spørge den nærmeste leder om lov først, men jeg mener, at hvis man er inhabil, så skal man slet ikke røre noget som helst, siger Roger Buch.
Han henviser til Forvaltningsloven, der slår fast, at en leder eller menig medarbejder, der er involveret i økonomiske aftaler, ikke må lave aftaler med nærmeste familie. Nærmeste familie tæller ifølge Roger Buch partner, børn, søskende og forældre. Derfor undrer han sig over, at lederen af animationsuddannelsen kan fortsætte med at lave handler med familie, så længe han blot spørger nærmeste leder om lov først.
- Jeg synes overhovedet ikke, at man overholder loven med den fremadrettede løsning. Når man er inhabil skal man ikke være med i forhandlinger, aftaler eller noget som helst. Man skal simpelthen aflevere opgaven til en anden, siger Roger Buch.
Fyring eller ej
Udover den fremtidige procedure undrer Roger Buch sig også over, at regnskabsrodet ikke har haft større konsekvenser.
- Spørgsmålet er, om der overhovedet har været nogen sanktioner i forbindelse med det her. Det er jo en alvorlig ting, at man ligger og laver forretninger i forhold til sine nærmeste familie, siger Roger Buch.
Roger Buch peger desuden på, at man før har set mindre forseelser, der har kostet fyringer. Herunder social- og sundhedsassistenter, der er blevet fyret efter at have modtaget gaver fra ældre borgere, de har passet.
- Derfor må man undre sig over, at der øjensynligt ikke rigtig har været nogen konsekvenser, udover at man strammer op fremadrettet, siger Roger Buch.
Lægger sig fladt ned
Lederen af The Animation Workshop, Morten Thorning, fortryder i dag, at han ikke havde mere styr på reglerne.
- Jeg er ked af det. Jeg er simpelthen ikke opmærksom på den regel. Jeg lægger mig fladt ned. Jeg er meget, meget mere opmærksom på det fremover, siger Morten Thorning.
Ifølge skolens nye procedure skal han fremover spørge om lov, før han laver aftaler med familiemedlemmer. Selvom det ifølge Roger Buch ikke er nok, så er det den procedure, Morten Thorning fremover vil følge.