Sofie har netop taget jagttegn: - Folk synes, det er megasejt
Flere og flere kvinder melder sig på banen i et ellers mandsdomineret univers. Her kunne det tidligere være svært at blive accepteret som kvinde.
Selvom hun er højgravid, holder hun sig ikke tilbage fra at træne på skydebanen i Karup.
- Det der med når man ser den her lerdue blive ramt, det er bare sådan: Wow, det lykkedes. Det er megafedt.
Ordene kommer fra Sofie Heilskov Nielsen fra Frederiks. Hun har netop taget jagttegn, men har endnu sin første jagt til gode med eget jagttegn.
Det håber den unge skytte på at nå at opleve, inden hun skal føde i begyndelsen af december.
- Jeg skal måske lige ud og se, om vi har et rådyr gående på vores egen ejendom, inden at jeg skal føde. Det kunne være lidt sejt, fortæller hun.
Det fede jagtliv
Inspirationen til at gå på jagt er kommet fra kæresten og hans familie, og der er flere ting ved hobbyen, der tiltaler den kommende mor.
- Der er noget fedt i det her med, at man camouflerer sig og går ud og ser dyrene også. Det er ikke altid det der med, at man skal skyde noget, men lige så meget det at man kan gemme sig og se de her dyr hoppe rundt eller løbe rundt og være sådan helt uforstyrret.
- Det giver en ro, påpeger hun.
Den nye hobby sætter også sine spor på menuen derhjemme.
- Der er jo noget fedt i, at man kan skaffe sin egen mad. Det er mere bæredygtigt i de her tider, end at man bare går ned til disken og finder et eller andet.
Fællesskabet og det at kunne tage jagthunden med er også noget, der hitter hos Sofie.
- At man ser en hund arbejde og få vildtet op, det er også vildt givende, fortæller hun.
Kvinderne hæver niveauet
Der er flere og flere kvinder, der tager jagttegn.
I 2011 var der 9.526 kvinder med jagttegn i Danmark. Det tal var sidste år steget til 12.173 kvinder. Det er en stigning på 28 procent.
Og det vækker glæde hos Danmarks Jægerforbund, at flere kvinder viser interesse for jagt.
- Hvor det tidligere var et meget mandsdomineret område, så er det også et sted, hvor kvinder er begyndt at finde ind, fastslår Niels Søndergaard, jagtfaglig chef i Danmarks Jægerforbund.
Han vurderer, at kvinderne er med til at hæve niveauet for, hvordan man går på jagt.
- Kvinderne er meget optaget af at gøre det rigtigt. De er meget, meget optaget af etikken omkring jagt, og det har en positiv effekt på jagten generelt set, siger Niels Søndergaard.
Er der ingen mænd, der synes, at det er træls, at de ikke kan få lov at have det her for dem selv?
- Det er der helt sikkert, men det er bare ærgerligt, svarer den jagtfaglige chef.
Havde ikke nogen at spejle sig i
En anden kvinde med jagttegn er Caroline Schack fra Holstebro.
Hun var første gang på riffeljagt med faderen som 11-årig, og det gav hende inspiration til at tage eget jagttegn, og det gjorde hun så for 15 år siden.
Men det var i en helt anden tid.
- Det var meget specielt, da jeg tog jagttegn. Der var ikke rigtigt andre kvinder end mig, dengang, husker hun.
Caroline Schack havde derfor ingen at spejle sig i - hverken aldersmæssigt eller kønsmæssigt.
- Jeg var aldrig rigtigt en del af holdet. Det føler jeg i særdeleshed, at jeg er nu.
Den tidligere soldat og nuværende ambulanceredder mener, at det er på vej i den rigtige retning, nu hvor flere kvinder for øjnene op for jagt.
En mandlig jargon
I dag er under syv procent af samtlige jægere med jagttegn kvinder.
Selvom jagt stadig er domineret af mænd, mener Sofie Heilskov Nielsen, at der stadig er plads til kvinder.
- Vi lever jo også i et meget mere moderne samfund, hvor det er blevet mere naturligt, at vi er blevet mere inkluderet, og jeg oplever, at vi er meget velkomne, fortæller hun.
Selvom kvinderne er i mindretal, føler Sofie Heilskov Nielsen sig som en del af holdet, når hun er sammen med mænd i jagtsammenhæng.
- De er bare rigtigt gode til at lære fra sig og vil gerne vise os en masse ting, så der er masser af plads til kvinder i jæger- og jagtsammenhæng, fastslår hun.
Så er der lige det med jargonen.
- Der er jo lidt en mandlig jargon. Der er mange mænd. Umiddelbart så har det virket meget naturligt i det miljø, jeg har været i. De laver ikke umiddelbart så meget om på jargonen.
Har du mødt fordomme?
- Nej, man bliver taget vildt meget imod, og man bliver næsten skulderklappet, og folk synes, det er megasejt, at vi kvinder også gør det på en eller anden måde, afrunder Sofie Heilskov Nielsen.