Efter fem års strid: Ægtepar har solgt hus omringet af grusgrav

Uffe Bentzen og Karin Holm følte sig stavnsbundet som naboer til en grusgrav, men nu har de efter flere års strid solgt deres hus.

Uffe Bentzen og Karin Holm kan efter fem års strid gå på jagt efter et nyt drømmehus.
Uffe Bentzen og Karin Holm kan efter fem års strid gå på jagt efter et nyt drømmehus.
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Støj, støv, rystelser og masser af lastbiler. Det har i fem år været hverdagskost for Uffe Bentzen og Karin Holm fra Hjøllund ved Silkeborg.

De er naboer til en grusgrav, men nu er det snart slut. Efter fem års strid har parret solgt deres ejendom.

- Det har været et kronisk tordenvejr, så det er vi meget taknemmelige for. Nu kan vi se, at vi kan få vores daglige liv tilbage, siger Uffe Bentzen.

Huset har været usælgeligt og i modsætning til folk, der bliver nabo til for eksempel vindmøller, har det heller ikke været muligt for ægteparret at få udbetalt erstatning. 

Men nu har firmaet, der graver grus få meter fra ægteparrets hus, altså købt det.

- De sidste fem år har været spildt med den kamp, jeg har ført. Men nu er vi fri for kampen og kan få vores otium tilbage. Det har været så konfliktfyldt, og det har vi ikke haft det godt med, siger Uffe Bentzen.

For fem år siden blev der anlagt en grusgrav få meter fra ægteparrets hus. Pensionisterne købte huset for 12 år siden.
For fem år siden blev der anlagt en grusgrav få meter fra ægteparrets hus. Pensionisterne købte huset for 12 år siden.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Skal kunne få erstatning

Ægteparret er naboer til en af Danmarks cirka 400 grusgrave.

Danske Regioner har tidligere foreslået, at der burde laves en erstatningsordning for folk som dem. En erstatning, der skal betales af dem, der tjener penge på gruset, og det er en idé, som Dansk Byggeri nu bakker op om.

- Det er vigtigt, at branchen går ind i en aktiv dialog om, at der, hvor vi påfører nogen tab, er vi med til at finde ud af en måde og kompensere for det på, siger Torben Liborius, erhvervspolitisk direktør hos Dansk Byggeri.

Foreningen forslår, at der laves en afgift på alt sand og grus, som fremtidige naboer til en grusgrav vil kunne søge om erstatning fra.

- Man kunne forestille sig en puljemodel, hvor der betales en afgift ind til en pulje, og når der så er husejere, der har et dokumenteret tab som følge af en grusgrav, så kunne de søge i den pulje, siger Torben Liborius.

Kreative evner er døde

For 12 år siden købte Uffe Bentzen og Karin Holm det, der dengang var deres drømmehus. Syv år senere blev der anlagt en grusgrav få meter derfra, og den omringer nu nærmest huset. 

Parret følte sig stavnsbundet til stedet, og selv om de nu har solgt huset, så har striden sat sine spor.

- Jeg går og roder med mange ting og laver snedkerarbejde, men mine kreative evner er simpelthen døde i denne her proces. Jeg gider ikke gå ind i mit værksted, siger Uffe Bentzen.

Nu håber han og konen, at andre ikke skal igennem den samme kamp for erstatning, som de har været igennem.

- Vi havde været dybt taknemmelige for, at det var kommet en i 2012, som havde sagt, at vi fik, hvad ejendommen var værd, og så skrubber du bare af. Det havde været fantastisk. Prøv og tænk at jeg havde fået fem år mere i fred og rod.

TV MIDTVEST har i dag forsøgt at få miljøminister Lea Wermelin til at forholde sig til forslaget fra Danske Regioner og Dansk Byggeri, men det har ikke været muligt.

Region Midtjylland har lige nu kig på 80 nye områder til grusgrave.

2:17