Karteldannelse: Midtjyske værker pressede elpriserne ulovligt op

Midtjyske kraftvarmeværker er dømt for ulovligt at have holdt elpriserne høje.

Silkeborg Forsyning er blandt de kraftvarmeværker, som ifølge Konkurrenceankenævnet ulovligt har været med til at presse elprisen op. I artiklen forholder borgmester Helle Gade sig til sagen.
Silkeborg Forsyning er blandt de kraftvarmeværker, som ifølge Konkurrenceankenævnet ulovligt har været med til at presse elprisen op. I artiklen forholder borgmester Helle Gade sig til sagen.
Foto/Grafik: TV MIDTVEST og Silkeborg Forsyning/Jens Svenning, TV MIDTVEST

Et kartel bestående af virksomheden Effekthandel og otte jyske kraftvarmeværker har i mindst to år påvirket auktioner på el med det formål at hæve priserne.

Men det var ulovligt at koordinere bud og priser.

Konkurrenceankenævnet har derfor nu stadfæstet Konkurrencerådets afgørelse fra 2023.

Med stadfæstelsen har Konkurrenceankenævnet vurderet, at reglerne i konkurrenceloven er overtrådt i perioden 2019 til 2022.

Blandt de involverede kraftvarmeværker er Silkeborg Forsyning, der er ejet af kommunen.

- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at vi står i den her situation, siger formand for økonomiudvalget og borgmester i Silkeborg Kommune, Helle Gade (S).

De fleste er her fra landsdelen

Kendelsen fra Konkurrenceankenævnet omhandler Effekthandel fra det midtjyske samt otte andre virksomheder. Syv af de otte hører hjemme i det midt- og vestjyske:  

Det drejer sig om: Silkeborg Forsyning, Haderup Kraftvarmeværk, Feldborg Kraftvarmeværk, Vildbjerg Varme,  Ørnhøj-Grønbjerg Kraftvarmeværk og B.V. AVERHOFF CONSULT ApS fra Lind ved Herning.

Uden for landsdelen omhandler kendelsen også Nordic Energy Invest A/S fra Esbjerg.

De omtalte virksomheder er en del af en gruppe på 50 virksomheder, som Konkurrencerådet altså mener har dannet et kartel for at presse priserne op.

Nu har Konkurrenceankenævnet så behandlet ni af de 50 virksomheders ankesag. 

Det statsejede Energinet har lavet en beregning, der viser, at kartellet i snit fik priserne i 2020 til at stige til 68 kroner per MW fra en normalpris på 5 kroner per MW.

Ifølge Energinet har kartellet således kostet Energinet ekstra 22 millioner kroner alene i 2020.

Pris på ulovligheder?

I Silkeborg tiltrådte Helle Gade som borgmester i Silkeborg i 2021. Dengang var det en af de første sager, der landede på hendes bord.

- Derfor valgte jeg sammen med byrådet at indsætte en ny, mere professionel bestyrelse i Silkeborg Forsyning, netop for at få orden i de ting, der lå, fortæller hun.

Helle Gade har gode ting at sige om den nye bestyrelse.

- De har håndteret det meget professionelt, den opbakning skal de have, siger hun.

Kan ende med bøde i retten

Konkurrenceankenævnet har endnu ikke taget stilling til en eventuel bøde til de midtjyske kraftvarmeværker og virksomheder, da sagen går videre til Sø- og Handelsretten, som skal afgøre bødens størrelse og omfang.

Så længe, der ikke ligger en afgørelse fra retten, ønsker Helle Gade ikke at kommentere, hvem der ender med at betale i Silkeborg.

Bestyrelsen fra Silkeborg Forsyning har tidligere meldt ud, at Silkeborg Varme ingen  intention havde om at bryde reglerne.

På sin hjemmeside forsvarer energiselskabet sig yderligere med, at Effekthandels advokat oplyste, at ordningen ikke ”gav anledning til konkurrenceretlige betænkeligheder.”

Silkeborg Forsyning ønsker ikke at kommentere yderligere på sagen, da den ikke er afsluttet.